AKO STE OSETILI SLABOST I VID VAM SE ZAMAGLIO OBRATITE SE LEKARU: Može pretiti OVA BOLEST, PRVIH 30 minuta JE VAŽNO
Mozak, Foto: Profimedia

obratite pažnju

AKO STE OSETILI SLABOST I VID VAM SE ZAMAGLIO OBRATITE SE LEKARU: Može pretiti OVA BOLEST, PRVIH 30 minuta JE VAŽNO

Dr Džuli Bouveri otkrila je koji su faktori rizika za nastanak ovog oboljenja, ali i kako se ono blagovremeno može sprečiti

Objavljeno:

Moždani udar je jedna od najopasnijih bolesti koja može dovesti do smrti pacijenta ili teškog invaliditeta. Kako je upozorila dr Džuli Bouveri, vreme je ključan faktor kad je u pitanju moždani udar jer od brzine kojom će lekari reagovati zavisi život pacijenta, ali i njegov oporavak posle šloga.

Mozak bez kiseonika

Prema njenim rečima, moždani udar može da zavisi od pacijenta do pacijenta, ali najčešće nastaje kad krvni ugrušak blokira protok krvi u mozak. Taj organ tako ostaje bez dovoljne količine kiseonika.

- Krvni ugrušci se najčešće javljaju u suženim arterijama koje su zahvaćene aterosklerozom, a koja je prirodan proces u starijoj dobi. Međutim, moždanim udarom mogu da budu pogođeni i mlađi pacijenti usled nezdravog načina života koji dovodi do sužavanja arterija. Faktori rizika su pušenje, visok krvni pritisak, gojaznost, visok holesterol, dijabetes i prekomerni unos alkohola - upozorila je ona.

Mozak
foto: Profimedia

Prema rečima dr Bouveri, vreme je ključan faktor kad je u pitanju moždani udar. Ukolilo lekari na vreme dijanostikuju bolest i daju određene medikamente, najčešće u roku od pola sata, do sat od pojave prvih simptoma, moguće je ne samo spasti život pacijenta, već i sačuvati njegove motorne funkcije, pa će se brže i bolje oporaviti. U suprotnom, postoji opasnost od trajnog invaliditeta ili čak vegetiranja.- Izgubljeno vreme dovodi do gubitka određenih funkcija mozga u području koje je pogođeno moždanim udarom. Zato je izuzetno važno da ljudi znaju i prepoznaju simptome moždanog udara - naglasila je ona.

Simptomi:

opuštenost lica

slabost ruku

poteškoće u govoru

iznenadni gubitak pamćenja

utrnulost na jednoj strani tela

Bol, Glava, nesanica
foto: Profimedia / Yelizaveta Tomashevska / Alamy / Alamy /

konfuzija u glavi

iznenadni problemi sa vidom

Ukoliko osetite bilo koji od ovih simptoma ili se to dešava nekome drugom u vašoj blizini odmah pozovite Hitnu pomoć.

Majke i snajke:

00:51

Kao i svake nedelje, majke i snajke su pripremale raznorazna jela

(Espreso/Srećna republika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.