POSNA HRSKAVA ZELJANICA IDEALNA ZA DORUČAK NA VELIKI PETAK: Pre uvijanja pite URADITE JEDNU STVAR da bi BILA UKUSNA
Zeljanica, Foto: Printscreen/youtube

recept

POSNA HRSKAVA ZELJANICA IDEALNA ZA DORUČAK NA VELIKI PETAK: Pre uvijanja pite URADITE JEDNU STVAR da bi BILA UKUSNA

Kore bogate nadevene zeljem i crnim luko oduševiće vas

Objavljeno:

Na Veliki petak obično poste čak i oni koji nikad ne poste.

Zato za doručak možete da spremite pitu od domaćih kora filovanu zeljem i crnim lukom, a istu pitu možete da spremite i za svečanu posnu trpezu.

Uskršnji post završava se u nedelju, smatra se najstrožim od sva četiri posta po pravoslavnom kalendaru. Danas možete da se napravite hrskavu pitom sa zeljem koja se pravi od domaćih kora.

Pita
foto: Printscreen/youtube/Kuhinja Valentina Mašković

A domaće kore uvek su praznik za nepca, bolje od kupovnih, ni ne spremaju se toliko komplikovano. Stari i provereni recept za pitu iz bakine sveske je pun pogodak za sve prilike. Predlažemo da pripremite i posnu krompirušu bez kora, a možete i slatku manastirku pitu, punu džema, oraha i urmi.

Vreme pripreme:

oko 45 minuta

Sastojci:

500 g brašna

300 ml tople vode

1 šoljica ulja

malo soli

1 biljni margarin

2 veze zelja

2 glavice crnog luka

Pita
foto: Printscreen/youtube/Kuhinja Valentina Mašković

Priprema:

1. Zelje očistite i kratko blanširajte, pa procedite i iseckajte, a crni luk sitno iseckajte i propržite. Sjedinite zelje i luk.

2. U posudi pomešajte brašno, so, toplu vodu i ulje. Umesite testo, pa pokrijte krpom i ostavite da odstoji 15 minuta.Razvucite testo oklagijom, pa ga premažite trećinom margarina i savijte kao knjigu, napola sa gornje strane, napola sa donje strane, napola sa leve strane i napola sa desne strane. Ostavite još 15 minuta da odstoji, pa razvucite koru i premažite drugom trećinom margarina, te ponovite postupak savijanja. Ostavite još 15 minuta da odstoji, pa ponovo razvucite testo i premažite poslednjom trećinom margarina. 3. Urolajte testo i isecite ga na pet delova. Svaki deo razvucite, pa nafilujte i opet urolajte. Ređajte u nauljen pleh i pecite u zagrejanoj rerni na 200 °C oko 20 minuta.

Majke i snajke:

01:15

DVE PORODICE SU ZARADILE 50.000 DINARA ZBOG KUVANJA! Majke i snajke u mrtvoj trci, OVI SPECIJALITETI SU OSVOJILI SVE DESETKE!

(Espreso/24sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.