MEKA KAO DUŠA, SIJA SE KAO DUKAT: Na mrsni recept ste naviknuli, a gledajte samo POSNU VERZIJU (RECEPT)
Posna pogača, Foto: Printscreen/youtube/Jelajelena Petrovic

VELIKI PETAK

MEKA KAO DUŠA, SIJA SE KAO DUKAT: Na mrsni recept ste naviknuli, a gledajte samo POSNU VERZIJU (RECEPT)

Laka je za pripremu, a po ukusu se ne razlikuje od mrsne verzije

Objavljeno:

Došao je Veliki petak, a ako ste bili u nedoumici šta da spremite, tu smo za vas.

Lisnata vazdušasta pogača posuta susamom i lanom ukras je slavske trpeze. Pored tradicionalnog mrsnog recepta koji podrazumeva mleko, jaja i puter, i ona u posnoj verziji može da bude jednako ukusna i lepa “na oko”.

Zlatnu boju korice postići ćete ako pogaču neposredno pre pečenja i posipanja susamom i lanom premažete posnim majonezom i pospete listićima posnog margarina neposredno pre stavljanja pogače u rernu.

Sastojci:

kockica svežeg kvasca (40 g)

kašičica šećera

ravna kašika soli

300 ml vode

100 ml ulja

650 g brašna

150 g posnog margarina

50 g posnog majoneza

50 g susama

50 g lanenog semena

Priprema:

Zagrejte vodu, skinite posudu sa vatre, dodajte izmrvljen kvasac, šećer i malo brašna, pa sve dobro razmutite i ostavite da odstoji desetak minuta dok smesa ne zapeni.

Posna pogača
Posna pogačafoto: Bakina kuhinja

U veliku posudu sipajte prosejano brašno, dodajte aktivirani kvasac, ulje i so, pa zamesite testo. Pokrijte ga prozirnom folijom ili pamučnom krpom i ostavite da odstoji oko 40 minuta.

Prebacite testo na pobrašnjenu radnu površinu, isecite ga na šest delova, pa svaki deo razvaljajte oklagijom ukrug, premažite margarinom koji je odstojao na sobnoj temperaturi i ređajte krugove testa jedan preko drugog. Samo poslednju lopticu koju ćete razvući oklagijom u krug nemojte premazivati margarinom.

Testo opet istanjite pomoću oklagije, isecite na 32 trougla i svaki od njih uvijte u kiflu, pa ih ređajte u podmazan okrugli pleh. Kad poređate kiflice ukrug, napunite i sredinu pleha preostalim kiflicama tako što ćete ih ređati vrhom nadole.

Posnim majonezom premažite pogaču, pospite je susamom i lanom, po želji odozgo stavite i preostali margarin isečen na listiće, pa pecite na 200 stepeni oko pola sata.

Bonus video:

04:14

Anastastija Staša Đurić podelila svoj savršen recept za pripremu karfiola i tiramisu kolača

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.