OVO VOĆE JE NAJVIŠE PRSKANO U 2023. GODINI I JEDEMO GA SVAKODNEVNO: Otrovno je kao đavo
Povrće, Foto: Printscreen/Youtube/MasofsKitchen

paŽnja

OVO VOĆE JE NAJVIŠE PRSKANO U 2023. GODINI I JEDEMO GA SVAKODNEVNO: Otrovno je kao đavo

Ova lista vam može pomoći da promenite vaše navike u kupovini, da daje prioritet domaćim organskim proizvodima, kao i koliko je važno da očistite voće i povrće, pre nego što ga upotrebite

Objavljeno: 09:49h

Svake godine, Radna grupa za životnu sredinu (EVG) analizira najnovije podatke Ministarstva poljoprivrede SAD (USDA) kako bi izdvojili listu namirnica, odnosno neorganskog voća i povrća sa najviše i najmanje pesticida.

Pre nego što pogledate listu, važno je da shvatite da ona ne prenosi poruku da treba da izbegavate bilo kakvo voće i povrće. Punjenje vašeg tanjira raznovrsnim svežim voćem i povrćem uvek će biti kamen temeljac dobre ishrane. Ova lista vam može pomoći da promenite vaše navike u kupovini, da daje prioritet domaćim organskim proizvodima, kao i koliko je važno da očistite voće i povrće, pre nego što ga upotrebite.

Radna grupa za životnu sredinu analizirala je podatke o 46.569 uzoraka od 46 najpopularnijih voća i povrća, a pre testiranja namirnice su oprane i očišćene kao kod kuće. Nakon pranja, skoro 75% neorganskih svežih proizvoda prodatih u SAD sadržalo je ostatke pesticida, navodi se u izveštaju. Lista ukazuje na to koji usevi se obično tretiraju sa najvećim obimom i raznovrsnošću pesticida.

Pesticidi
foto: Profimedia

Najnovija lista o voću i povrću koje je najviše tretirano pesticidima za 2023. godinu:

Jagode

Spanać

Kelj

Breskve

Kruške

Nektarine

Jabuke

Grožđe

Paprika i ljuta paprika

Trešnje

Borovnice

Boranija

Borovnice i boranija novi su dodaci na ovogodišnjoj listi "prljavih" namirnica, kako ih nazivaju. Više od 90% jagoda, jabuka, trešanja, spanaća, nektarina i grožđa bilo je pozitivno na ostatke dva ili više pesticida. Kao što je slučaj i svake godine, primetićete da većina "najčistijih" proizvoda iz 2023. godine, odnosno onih koji su najmanje testirani pesticidima, ima čvrstu spoljašnju koru, ljusku koja se uklanja pre jela.

Saznajte koje namirnice u 2023. su najmanje tretirane pesticidima:

Pijaca, Voće, Povrće, Proizvodi, Cena
foto: Aleksa Petrović

Avokado

Kukuruz

Ananas

Luk

Papaja

Slatki grašak (zamrznut)

Špargla

Dinja

Kivi

Kupus

Pečurke

Mango

Slatki krompir

Lubenica

Šargarepa

Šargarepa je novi dodatak ovogodišnjoj listi, a skoro 65% ovih uzoraka voća i povrća nije imalo detektivne ostatke pesticida nakon pripreme, kako navode u izveštaju. Uzorci avokada i slatkog kukuruza bili su najčistiji testirani.

01:52

PESTICIDI U ORZANIZMU MOGU DA IZAZOVU ALCHAJMEROVU ILI PARKINSONOVU BOLEST!

(Espreso/Sensa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.