STAVITE OVAJ SASTOJAK U SAKSIJU SA DRVETOM NOVCA I RAŠĆE KAO LUDO: Poslušajte OVE savete, nema bolje PRIHRANE
Krasula, Foto: Profimedia

NEGA ZA BILJKE

STAVITE OVAJ SASTOJAK U SAKSIJU SA DRVETOM NOVCA I RAŠĆE KAO LUDO: Poslušajte OVE savete, nema bolje PRIHRANE

Povremeno možete čak i u potpunosti zaboraviti da ih imate, odnosno bar do narednog zalivanja

Objavljeno:

Drvo novca, kako je naš narod zove, je jedna od najpopularnijih i najdugovečnijih sobnih biljaka, raste brzo i lako, a kao i većina sukulenata uz pravilnu negu može da traje i više od 20 godina!

Zalivanje, sunce i temperatura su glavne stvari na koje treba da pripazite, a kada to jednom savladate videćete koliko su jednostavne za održavanje. Povremeno možete čak i u potpunosti zaboraviti da ih imate, odnosno bar do narednog zalivanja.

Drvo novca, Krasula, Biljka
foto: Printscreen Youtube/Moj svet biljaka

Evo glavnih pravila za kućnu negu krasule:

  • Izaberite keramčku saksiju srednje veličine, ali imajte na umu da mora da ima rupice na dnu.
  • Uzgajajte ovu biljku pored prozora koji je okrenut prema jugu; potrebno joj je najmanje šest sati direktne sunčeve svetlosti tokom dana.
  • Tlo u kome je posađena mora da bude dobro drenirano, najbolje je da to bude zemlja specijalizovana za kaktuse i sukulente, pomešana sa malo peska.
  • Zalivajte je retko, ali temeljno. Obavezno sačekajte da se zemlja u potpunosti osuši pre narednog zalivanja. Tokom hladnijih meseci možete da smanjite zalivanje jer korenje lako može da istruli u hladnom, vlažnom tlu. Zapravo, zalivanje treba svesti na minimum od kasne jeseni od kraja zime, ako se biljka uzgaja u zatvorenom prostoru. Krasula aktivno raste u proleće, pa tada obratite pažnju na nešto učestalije zalivanje.
  • Krasulu nije potrebno đubriti, ali ako to želite tokom leta je jednom možete tretirati đubrivom za kaktuse. Takođe, možete pokušati sa prirodnom prihranom biljke koja daje odlične rezultate. Sameljite ljuske jajeta u secku ili blenderu, pa jednu kašiku dobijenog praha pomešajte sa šećerom i jednom kašikom zemlje. Sve dobro izmešajte, dodajte u saksiju i zalijte biljku.
  • Krasula je osetljiva na temperaturu. Trebalo bi da bude na mestu gde je temperatura konstanta. Ako joj je previše vruće, ona će se "uspavati" i opustiti donje listove. Ako joj je previše hladno neće moći da raste i napreduje. Mraz ili temperatura ispod nule mogu da "ubiju" krasulu. Krasula takođe voli zone gde nema puno vlažnosti u vazduhu, iako može da opstane i u takvim uslovima.
Biljka, Biljke
foto: Profimedia

Kako krasula poručuje da nešto nije u redu?

Biljni odgovor na alergije:

05:43

Biljni odgovor na alergije

(Espreso/Blic žena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.