OVAKO SE PRAVI DOMAĆA VURDA: Trik naših baka sa SAMO TRI SASTOJKA
Vurda, Foto: Novi.ba

NEĆETE ODOLETI

OVAKO SE PRAVI DOMAĆA VURDA: Trik naših baka sa SAMO TRI SASTOJKA

Ovo je recept za domaći sirni namaz, koji svi volimo:

Objavljeno:

Vurda je punomasan sitan sir koji ima kiselkasti ukus. Koristi se i za slatke i za slane poslastice. Obično se vezuje za Pirot, ali mi vam donosimo recept koji možete napraviiti sami kod kuće koji će vas oduševiti:

Vurdu ne možete da kupite u marketima, ali moguće je da je nabavite u nekim lokalnim prodavnicama ili u seoskim domaćinstvima. Međutim, postoji način da taj mlečni delikates napravimo i sami.

Sastojci:

  • litar mleka
  • 1/2 kašičice limuntusa
  • kašičica soli
Kajmak, Sir, MUP, Tender
foto: Profimedia

Priprema:

Za početak vam je potreban litar svežeg mleka. Ako ste ga zaboravili u frižideru duže vreme ili vam je ostalo više i niste ga upotrebili, vurda je najbolja stvar koju možete napraviti. Za njenu pripremu potrebno vam je upravo staro polupokvareno mleko ili presečeno mleko tokom kuvanja. Da bi se dobila kiselost, kada mleko počne da vri možete dodati pola kašičice limuntusa ili jednu i po kašičicu soka od limuna.

Dodajte i jednu kašičicu soli i ostavite na ringli još otprilike dva minuta, nakon čega je potrebno skloniti je sa strane i ostavite da se ohladi. Kada se smesa ohladi, procedite je, a gusti deo koji ostane u cediljki ili gazi vam je upravo ukusna domaća vurda.

A ovde pogledajte kako se prvai domaći sir:

06:43

Domaćinstvo Tomašević proizvodi svoje kozije produkte, a za njihov sir uvek se traži kilogram više

(Espreso/Srećna Republika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.