OVO JE JEDINI ISPRAVAN NAČIN ZA SUŠENJE VEŠA NA ŽICI: Sigurno ste ovu grešku pravili, a NISTE ZNALI
Sušenje veša, Foto: Printscreen/TikTok/ cleaning_at83

MORATE ZNATI

OVO JE JEDINI ISPRAVAN NAČIN ZA SUŠENJE VEŠA NA ŽICI: Sigurno ste ovu grešku pravili, a NISTE ZNALI

Sušenje veša se čini kao prost kućni posa, ali zapravo postoji caka koju morate znati:

Objavljeno:

Ženama možda najveći problem jeste pranje isušenje veša, a ovaj će vas trik oduševiti i mnogo vam olakšati:

Ali, odvojeno vreme za pravilno pranje i sušenje odeće, može da napravi veliku razliku ne samo u tome kako izgleda, već i koliko dugo traje. Komercijalne sušilice veša definitivno imaju svoje vreme i mesto, ali profesionalci i stručnjaci za odeću se slažu: jedan od najboljih načina da svoje omiljene farmerke, džempere i bluze održite u vrhunskom obliku, jeste da ih okačite da se osuše na žici umesto da ih sušite u mašini, piše Real Simple.

– Svi znamo da je toplota iz sušilice glavni krivac kada se radi o skupljanju predmeta od prirodnih vlakana poput pamuka. Međutim, toplota iz sušilice takođe doprinosi bleđenju odeće jarkih boja. Isto tako, ako imate mrlju, u trenutku kada umrljani odevni predmet stavite u sušilicu pre nego što je mrlja u potpunosti uklonjena, u suštini mrlju ‘cementirate’ u svoju tkaninu i činite da postane trajna – kaže Džonatan Proper, osnivač i izvršni direktor održivog brenda za pranje veša Dropps, a prenosi Večernji list.

Investirajte u pravu opremu

Kako biste sebi dali najveće šanse za uspeh kada je u pitanju vešalica za sušenje odeće, isplati se uložiti u odgovarajuću opremu. Ako želite da sušite svoju odeću na konopcu, kupite konopac za rublje s premazom koji će sprečiti rđanje i zauzvrat smanjiti rizik od prljanja odeće. S druge strane, police za sušenje dolaze u svim oblicima i veličinama, stoga kupite onu koja odgovara vašem raspoloživom prostoru, bilo da to znači prilagođenu padajuću policu obešenu u vašoj vešernici ili sklopivu verziju koja se može skloniti daleko od pogleda u vašem stanu . Na kraju, potražite štipaljke za odeću koje neće rđati ili ostaviti boju na vašoj odeći – verovali ili ne, stare drvene obično su najbolja opcija.

veš
foto: Tik Tok printscreen

Razvrstajte pre nego što počnete

Pre nego što bilo što okačite da se suši, započnite sortiranjem rublja prema vrsti materijala—slično kao što biste odvojili belo i šareno rublje pre pranja. Neke tkanine, poput pamuka ili lana, možete odmah okačiti da se osuše, dok će druge (vuna ili svila) zahtevati malo više pažnje. “Uopšteno, većinu odeće treba okačiti odmah izvađenu iz mašine”, kaže Proper. „Možete otresti odeću pre nego što je okačite kako biste lakše rešili nabore.“ Džempere i druge rastezljive predmete koji mogu izgubiti oblik bolje je položiti na ravno mesto da se osuše, zato ih ostavite sa strane dok se bavite odećom koja se može okačiti na tradicionalan način.

Okačite po veličini

Nakon toga ćete želeti da okačite svoju odeću prema veličini, počevši od težih ili većih predmeta (kao što su farmerke i peškiri) i preći na lakšu odeću kao što su majice, bluze i donji veš. “Vlažnoj odeći potreban je prostor za disanje i cirkulaciju vazduha”, kaže Proper. „Nemojte pretrpati stalak za sušenje vlažnom odećom, jer to može da produži sušenje i podstakne rast bakterija i plesni.“ Prelazak s velikih na male predmete takođe vam pomaže da uštedite prostor na konopcu ili stalku, omogućujući vam da maksimalno povećate broj odeće koju možete da okačite da se suši u bilo kojem trenutku. Ako sušite odeću u zatvorenom prostoru, učinite to na mestu koje što više oponaša spoljno okruženje. “Kada sušite odeću u zatvorenom prostoru, stavite stalak na mesto s dovoljno ventilacije”, kaže Lav. Zadnje što želite je gomila odeće koja miriše na plesan, ili se nikad ne osuši, jer je ceo dan zatvorena u tesnom kupatilu.

Veš
foto: Profimedia

Iskoristite sunce u svoju korist

Kada je reč o kačenju odeće da se osuši, zamislite sunce kao vrlo zgodnog i korisnog ličnog pomoćnika. “Sunce je izvrstan način da osvežite odeću i ubrzate proces sušenja”, kaže Lav. “To takođe može biti ključni način za uklanjanje tvrdoglavih mirisa na vašoj odeći, na primer ako ste proveli vreme u blizini dima ili nosili posebno mirisni parfem.” Odaberite mesto u svom dvorištu koje ima stalnu sunčevu svetlost i tamo okačite uže za veš ili upotrebite sklopivi stalak za sušenje kako biste „lovili“ zrake po terasi dok sušite odeću. Ako ste zabrinuti zbog izbleđivanja boje od sunca, Lav preporučuje da odeću okrenete naopako kada je sušite na jakom suncu.

Rešite sve dugotrajne probleme

Za mnoge korišćenje komercijalne mašine za sušenje može biti sinonim za pogodnosti kao što su posebno mekani peškiri ili fino mirisna odeća—ali sve te stvari (i više) moguće je i sa sušenjem na žici. Za najvazdušastiju posteljinu, Proper preporučuje korišćenje omekšivača na mineralnoj bazi tokom ciklusa pranja. Nabori se obično mogu izgubiti čvrstim protresanjem ili ‘peglanjem’ rukom pre kačenja, iako će tvrdoglavije nabore možda trebalo da tretirate aparatom za paru nakon što se osuše. Imate posebno čvrste farmerke nakon sušenja? Nakratko ih okrenite u sušilici (5 do 10 minuta) kako bi vlakna omekšala. Zapeli ste s tvrdokornim mirisima? Lav preporučuje prskanje odeće votkom i vodom u odnosu 2:1. kako biste ih se rešili.

A ovde pogledajte šta znači sujeverje u vezi sa crvenim vešom:

12:15

ZA OVO SUJEVERJE U VEZI SA NOVOM GODINOM SIGURNO NISTE ZNALI! Crveni veš se nosi iz bizarnog razloga

(Espreso/Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.