EVO KAKO STARI POLNI ORGAN KOD ŽENA: Skroz se menja u OVIM GODINAMA, šokiraćete se kada pročitate OVO
Vagina, Foto: Profimedia

paŽnja

EVO KAKO STARI POLNI ORGAN KOD ŽENA: Skroz se menja u OVIM GODINAMA, šokiraćete se kada pročitate OVO

Kao i svaki drugi deo tela, vagina se menja sa godinama, a problemi kao što su nizak libido, suvoća vagine i hronični bo mogu se povećati sa godinama.

Objavljeno:

Koliko dobro poznajete svoju vaginu? Studija koju je sprovelo Udruženje profesionalaca za reproduktivno zdravlje pokazala je da skoro polovina žena ne zna osnove kada je u pitanju genitalna oblast. Takve zablude mogu loše uticati na zdrav i zadovoljavajući seksualni život nakon 40. godine. Zato je, kako savetuje popularni doktor Oz, veoma važno da se tačno zna šta se 'tamo dole' dešava.

Kao i svaki drugi deo tela, vagina se menja sa godinama, a problemi kao što su nizak libido, suvoća vagine i hronični bol mogu se povećati sa godinama.

Ali nema potrebe za panikom, jer su svi ovi problemi lako rešivi.

Na osnovu informacija prikupljenih od vodećih ginekologa, dr Oz otkriva šta treba da znate o vagini i njenim promenama posle 40. godine, koje mogu pomoći u održavanju srećnog i zdravog seksualnog života, piše doctoroz.com

STANjE ZIDOVA UNUTRAŠNjE VAGINE U 20-im i 30-im godinama, zidovi vagine su "okupani" hormonima, što ih čini jakim i čvrstim. Međutim, kako uđete u svoje 40-te, nivoi hormona estrogena postepeno počinju da se smanjuju. Ova pojava dovodi do toga da zidovi, sazdani od sluzokože, postaju manje elastični i osetljiviji. Zbog toga će se upala ili povrede češće javljati ako osećate bol tokom seksa.

Stanje zidova vagine se lako može proveriti ogledalom, a boja unutar otvora vagine treba proveriti.

Jaka ružičasta boja signalizira zdravo vaginalno tkivo, dok bleda ili veoma svetla boja može ukazivati na krhku sluzokožu vagine.

Ako mislite da imate problem, svakako se obratite svom ginekologu. Ipak, treba imati na umu da čak i ako ne primetite probleme ili promene, preporučljivo je da posetite ginekologa jednom godišnje.

Stanjivanje zidova vagine se leči estrogenskim kremama ili tabletama koje se mogu ubaciti direktno u vaginu.

VAGINALNA ATROFIJA

vagina
foto: Profimedia

Smanjen nivo estrogena takođe može prouzrokovati smanjenje vaginalne sluzokože, što rezultira sužavanjem vaginalnog otvora, odnosno 'pre-ulaskom' u vaginu. U ovom slučaju, bol se može javiti prilikom inicijalne penetracije, ali često nestaje nakon potpunog prodiranja u penis, a oko 90 odsto bola se javlja u tom delu vagine.

Vaginalna atrofija se može lečiti vaginalnim dilatatorom, koji je dostupan u različitim veličinama i širinama, čime se poboljšava elastičnost i gipkost vagine.

Tretman se odnosi na pet minuta dnevne upotrebe dilatatora zajedno sa lubrikantom. Međutim, svakako treba da se obratite lekaru. Karlica je, baš kao i biceps, napravljena od mišića. Dakle, redovni seks zapravo pomaže u održavanju vagine u dobroj formi, a Kegelove vežbe takođe mogu pomoći.

NEŽELjENA DEJSTVA LEKOVA

Mnogi uobičajeni lekovi, kao što su kontracepcijske pilule, antihistaminici i antidepresivi, mogu izazvati suvoću vagine, koja se može javiti i nakon 40. godine zbog nedostatka estrogena. Nizak libido je još jedan problem koji može biti uzrokovan lekovima. U slučaju suvoće mogu pomoći razna maziva, na bazi ulja ili vode.

BORE

Vagina
foto: Profimedia

Kao i lice, vagina dobija bore sa godinama. „Usta se mogu povući i postati manje istaknuta kako se nivoi estrogena smanjuju. Masni jastučići na usnama se smanjuju sa godinama, a nedostatak kolagena može izazvati opuštanje.

Koža vagine može da potamni ili posvetli, a klitoris se skupi', kaže dr Rankin, napominjući da ove promene ne utiču na zadovoljstvo tokom seksa.

Promene u vagini koje se javljaju sa godinama su uglavnom unutrašnje, ali postoje i vidljive, spoljašnje promene na vulvi. Sa godinama se zadebljana koža na stidnoj kosti smanjuje, a i unutrašnje usne sa godinama gube „otok“, pa izgledaju duže i ravnije. Pored toga, sa godinama, dlake postaju tanje, a mogu se pojaviti i sede dlake. Thefabv.vordpress.com piše da sede dlake počinju da rastu otprilike u isto vreme kada i seda kosa

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.