AKO PAS ZEVA PORED VAS, TO MOŽE ZNAČITI OVO: Evo šta želi da vam SAOPŠTI, OZBILJNIJE JE nego što mislite
Pas, Foto: Profimedia

OBRATITE PAŽNJU

AKO PAS ZEVA PORED VAS, TO MOŽE ZNAČITI OVO: Evo šta želi da vam SAOPŠTI, OZBILJNIJE JE nego što mislite

Uspešan odnos čoveka i psa zavisi od mogućnosti vlasnika da „pročita“ svog ljubimca i da može misliti kao pas

Objavljeno: 11:02h

Psi su verovatno prve pripitomljene životinje, koje čoveku verno služe sve do danas.Selektivnim razmnožavanjem, dobili smo pse za različite namene, pse različitih oblika, veličina, karaktera. Predpostavlja se da je direktan predak pasa zivotinja slicna vuku i kojotu, Najverovatnije mešanac ove dve vrste.I danas je pse moguće ukrštati sa vukovima i kojotima.

O razlozima zbog kojih se pas počelo smatrati „čovekovim najboljim prijateljem“ postoje mnoge teorije, ali nisu pronađeni dokazi koji bi ijednu od njih potvrdili.

Moguće je da su se psi zbog svoje sklonosti skupljanju ostataka priklonili čoveku, a on je ubrzo razvio sve mogućnosti ove inteligentne, vešte i uglavnom poslušne životinje.

Najsigurniji način za razumevanje pasa i njihove je pažljivo posmatranje štenaca u leglu. Čak i pre nego što prestanu sisati, štenci počinje pokazivati karakteristike koje pseću vrstu čine korisnom ili problematičnom za ljude.

Uspešan odnos čoveka i psa zavisi od mogućnosti vlasnika da „pročita“ svog ljubimca i da može misliti kao pas.

Espreso ljubimac, Pas, Kućni ljubimci
foto: Aleksa Petrović

Pas je životinja koja pripada čoporu, koji ima urođenu potrebu za hijerarhijom. Već sa 4 do 5 nedelja očigledno je koji deo legla je dominantniji i kako se ta dominacija iskazuje. Dominantno štene je ono koje prvo jede, koje započinje igru i ono koje se usudi izaći iz legla.

Znate li šta znači kada pas zeva?

Psi ne zevaju samo kad su umorni. Ono takođe može biti znak stresa ili straha. Ukoliko Vam pas zeva mnogo u blizini nepoznate osobe, to može biti i znak da nije baš voljan da se upozna sa tom osobom.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.