OVU ŽITARICU NIKO NE JEDE, A MOŽE DA VAM SNIZI HOLESTEROL I KRVNI PRITISAK: Ne znate koliki je LEK
Proso, Foto: Printscreen/youtube/3HFoodbyAnitaFreimann

paŽnja

OVU ŽITARICU NIKO NE JEDE, A MOŽE DA VAM SNIZI HOLESTEROL I KRVNI PRITISAK: Ne znate koliki je LEK

Izrazito je alkalna (bazna) žitarica, a znamo da se virusi, bakterije i ostala zla koja prate njih teško stvaraju u alkalizovanim, odnosno baznim organizmima

Objavljeno: 13:16h

Ova lako svarljiva žitarica nudi mnogobrojne prednosti.

Proso je vrsta žitarice koja je okruglasta, veoma sitna i ponegde malo spljoštena. Žuto-bele boje je i ima slatkast ukus. Zrno prosa je obavijeno ljuskom, koja mora da se odstrani pre konzumiranja.

Jedna je od retkih žitarica koja u sebi ne sadrži gluten, što je od velikog značaja, jer mnogo ljudi ima alergiju na gluten, a dobro je poznata i činjenica da gluten utiče i na gojenje i gojaznost uopšteno. Sadrži mnogo vitamina i minerala kao što su kalcijum, kalijum, jod, magnezijum, vitamine A, E i B ali sadrži i gvožđe i vlakna, piše Novi.ba.

Izrazito je alkalna (bazna) žitarica, a znamo da se virusi, bakterije i ostala zla koja prate njih teško stvaraju u alkalizovanim, odnosno baznim organizmima.

Proso sadrži ključne amino kiseline koje pomažu izgradnji ii obnovi mišića i ćelija kože. Takođe, bogato je ugljenim hidratima koji se polako vare, pa nam brzo daje osećaj sitosti i pomaže procesu mršavljenja.

Pšenica, Smesa, Žitarice
foto: Profimedia

Ova žitarica sadrži i prirodne masnoće, koje su ključne za apsorpciju vitamina, uključujući karoten i vitamin D.

Rastvorljiva vlakna u prosu mogu pomoći u smanjenju količine „lošeg“ holesterola u krvi – faktora rizika za aterosklerozu. Rastvorljiva vlakna se pretvaraju u gel u vašem stomaku i apsorbuju holesterol, omogućavajući mu da se bezbedno iznese iz vašeg sistema.

Neke studije pokazuju da proso takođe može da podigne nivo „dobrog“ holesterola i snizi trigliceride. Pošto je holesterol tako veliki faktor rizika za srčana oboljenja, redovno jedenje prosa može pomoći da vaše srce bude zdravije.

Pogledajte kako Luka objašnjava Ivanu kako se pravi viski:

01:26

Imaš polje, brate, sadiš žitarice: Luka pokušava da objasni Ivanu kako se pravi viski

(Espreso/Webmd)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.