EVO ZAŠTO SE MAČKE BUDE U TOKU NOĆI: Nikada ne biste pogodili koji je RAZLOG, u pitanju su ove TRI STVARI
Mačka, Foto: Instagram/nala_cat

KO BI REKAO

EVO ZAŠTO SE MAČKE BUDE U TOKU NOĆI: Nikada ne biste pogodili koji je RAZLOG, u pitanju su ove TRI STVARI

Stručnjaci za ponašanje mačaka daju korisne savete kako da stanete na put neočekivanim noćnim posetama vašeg ljubimca.

Objavljeno: 19:37h

Imate važan sastanak ujutru i vaša mačka vas budi u 4 ujutro. Zašto? I šta možete učiniti da sprečite da se ovo ponovo dešava?

Iako su mačke stvorene da budu aktivne noću i love, tokom pripitomljavanja one su se prilagodile ljudskom načinu života.

Domaće mačke su najaktivnije rano ujutru i u sumrak, a ne usred noći. One takođe menjaju svoje cikluse aktivnosti kako bi se uklopile sa svojim ljudskim ukućanima.

To znači da ako spavate noću, vaša mačka takođe treba da se odmara u tom periodu. Mnogi ljudi spavaju sa svojom mačkom. U istraživanju sprovedenom na ženama u SAD, oko 30 procenata je spavalo sa najmanje jednom mačkom.

Zašto onda pojedine mačke žele da se igraju u sitne sate?

Ovo su tri najčešća razloga zbog kojih vas vaša mačka budi i tri saveta kako da rešite problem.

Žika, Mačka, Espreso ljubimac
foto: Privatna arhiva

1. Gladne su

Ovo je jedan od najčešćih razloga. Nažalost, jedna od prvih stvari koje će pospana osoba učiniti je da nahrani svoju mačku. Potom, mačka ovo ponašanje doživljava kao nagradu i povećava se verovatnoća da će vas buditi i sledeću noć.

Da biste rešili ovaj problem, uverite se da vaša mačka dobija dovoljno hrane tokom dana. Možete ih nahraniti manjim obrokom ili slasnom užinom neposredno pre nego što odete u krevet.

Ako obično hranite svoju mačku ujutru, morate se uveriti da vaša mačka ne povezuje vreme buđenja sa vremenom za doručak. Napravite razmak od najmanje pola sata između ustajanja iz kreveta i davanja doručka svojim ljubimicama.

Takođe možete da naučite svoju mačku da hranjenje poveže sa nečim drugim, kao što je izgovaranje "vreme je za doručak!".

2. Vaša mačka nema rutinu

Mačke vole rutinu, a održavanje te rutine je čak povezano sa smanjenim nivoom stresa kod mačaka.

Da biste je održali, držite se određenog vremena za obroke, određenog vremena za igru i doterivanje. Sve u isto vreme svakog dana, bez izuzetka.

Praznite posip u redovnim, predvidivim intervalima (prljav posip takođe može biti razlog zašto vas vaša mačka budi). Pokušajte da ne pomerate posude za vodu ili grebalice osim ako je preko potrebno.

Kada se nešto promeni u njihovom okruženju, npr. idete na odmor, premeštate nameštaj ili imate novog gosta, ili ste nabavili još jednog kućnog ljubimca - sve su to razlozi zbog kojih mačka može da počne da vas budi.

Održavajte rutinu što doslednije i na kraju će se vaša mačka navići na novu normalnost.

3. Mačka ne troši dovoljno energije tokom dana

Opšte je poznato da mačke vole da spavaju, ali takođe vole da se igraju i rastežu svoja tela, baš kao i ljudi.

Važno je da svojoj mački omogućite pristup raznim igračkama, posebno ako niste često kod kuće.

Grebalice nude mačkama mesto za penjanje i istezanje. Lopte i mekane igračke daju im priliku da se igraju i vežbaju.

Kada ste kod kuće, okupirajte pažnju svoje mačke interaktivnom igračkom (poput mačjeg štapića) ili igrajte igru jurnjave po kući. Možete čak pokušati sami da smislite igru u kojoj će vaša mačka uživati.

Ali nemojte se igrati sa svojom mačkom sat vremena pre nego što poželite da odete u krevet.

U idealnom slučaju, igranje pre nego što izađete i kada dođete kući trebalo bi da pomogne da vaša maca ostane mirna tokom noći.

(Espreso/Nacionalna geografija)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.