NIKADA NE BISTE POGODILI ZAŠTO PAUCI UJEDAJU: Razlog će vas SKROZ ŠOKIRATI, dobro obratite PAŽNJU
Pauk, Foto: Printscreen/Youtube/Trebinje Live

OBRATITE PAŽNJU

NIKADA NE BISTE POGODILI ZAŠTO PAUCI UJEDAJU: Razlog će vas SKROZ ŠOKIRATI, dobro obratite PAŽNJU

U većini slučajeva ujedi ovih malih napasti su bezazleni, ali u određenim slučajevima mogu izazvati ozbiljne posledice

Objavljeno: 10:31h

Ujed pauka uglavnom ne izaziva neke veće posledice osim svraba i crvenila. Mi ne živimo na području gde se nalaze otrovni pauci, ali svakako određeni ujedi mogu izazvati alergijske reakcije, ili neke napade.

Smatra se da su svi pauci otrovni, ali da ne može svaki da vas ujede zato što nema dovoljno jaka ili dugačka klešta kako bi prošli kroz kožu. I kad kažemo da je svaki pauk otrovan, to ne znači da je taj otrov smrtonosan, već da može da izazove manje ili veće reakcije na koži.

Ujed pauka se često meša sa nekim drugim vrstama ujeda, baš zato što podseća na ubod insekta. Pauk nije insekt, a neretko se svrstava u red insekata. Ova vrsta zapravo predstavlja zglavkara. Dakle sam ujed ne mora izazvati komplikacije, ali ako se ne odreaguje na vreme može nastati infekcija. Takođe, ujed može, takođe, napraviti komplikacije ako se pojavi alergijska reakcija.

U narednim redovima ćemo objasniti šta treba da radite kada vas ujede pauk i kako da znate da je to sigurno pauk.

Izgled ugriza pauka

Najveća je verovatnoća da nećete ni primetiti da vas je pauk ugrizao, jer nećete osetiti ugriz. Ili ukoliko ga osetite, a osećaj je sličan ubodu pčele ili ubodu iglom. Ubod nekad možete primetiti i sat, dva kasnije, kad otrov počne da deluje.

Za ujed pauka simptomi su sledeći:

  • oticanje,
  • crvenilo,
  • modricu,
  • oštećenu kožu,
  • svrab i osip,
  • bol u predelu gde se najazi ujed,
  • bol u mišićima i grčevi,
  • plik crvene ili ljubičaste boje,
  • znojenje

Neki od težih simptoma koji su znatno ređi su:

  • teškoće sa disanjem,
  • glavobolja,
  • mučnina i povraćanje,
  • groznica i drhtavica,
  • anksioznost i nemir,
  • oticanje limfne žlezde,
  • visok krvni pritisak

Razlika između ujeda insekta i ujeda pauka jeste u tome što kod ujeda pauka treba nešto više vremena da ubodna rana zaraste. Zato je neophodno da ranu sve vreme održavate čistom, kako biste smanjili mogućnost za nastanak infekcija.

Jer tek kad nastanu infekcije, onda će trebati više nedelja, pa možda i meseci dok rana sasvim zaraste. Uz to lečenje infekcije može biti znatno komplikovanije jer može iziskivati upotrebu antibiotika, a i znatno više boli od samog uboda.

Slike za ujed pauka izgledaju ovako:

Ujed pauka
foto: Printscreen/Youtube/VRATA ZDRAVLJA

Šta treba raditi kada vas ujede pauk?

U dobroj većini slučajeva ujed pauka se može tretirati kod kuće. Ukoliko ujed nije od otrovnog pauka, onda je dovoljno samo da pratite sledeća uputstva:

– Držite led ili hladnu oblogu na ubodnoj rani 10 minuta, pa onda sklonite oblogu na 10 minuta, pa ponovo stavite.

– Imate ujed pauka i pitate se šta mazati? Namažete neku vrstu antihistaminika koji bi trebalo da ublaži simptome. Obično se preporučuje dimenhidrant ili hloropiramin, to su lekovi koji se u apotekama mogu naći pod nazivom Dimigal i Synopen mast.

– Naravno, pre nanošenja kreme je neophodno da dobro operete mesto ugriza sapunom i vodom, kako biste sprečili mogućnost razvijanja infekcije.

– Ako su se pojavili plikovi, možete namazati antibakterijsku kremu, takođe, da biste sprečili razvoj infekcije.

– U slučaju da primetite da se bol brzo širi i da imate neke od težih simptoma, obratite se svom lekaru, jer je moguće da imate alergijsku reakciju, a tu vam kućni tretman neće biti od pomoći. Istu stvar treba uraditi i ukoliko primetite da se simptomi sporije povlače, ili da se ne povlače posle par dana.

Dakle, alergijska reakcija ili stvaranje infekcije je najopasnija stvar koja vam se može desiti kada je u pitanju ujed pauka. Alergijske reakcije se ne događaju tako često, ali tada mogu biti opasne, jer pauci imaju vrstu otrova koje izazivaju teže alergijske reakcije.

Na našem području nisu toliko česte alergijske reakcije, najviše zbog toga što kod nas nema toliko paukova sa jačim otrovima, pa najčešči oblik ujeda potiče od kućnog pauka. No, nešto teže reakcije se javljaju kada je ugriz u predelu vrata ili glave.

Iako su ovi ubodi većinom bezazleni, ne treba ih zanemariti i treba obraćati pažnju na njih sve dok se simptomi ne povuku. Treba biti oprezan jer nikad ne znamo kako će organizam odreagovati. A ako niste odreagovali na ubod jedne vrste pauka, ne znači da će to isto važiti i za drugu vrstu.

Ako reakcija zahvata čitav organizam, onda će se dogoditi sistemska reakcija, donosno odreagovaće čitav organizam. To znači da će se simptomi pojaviti ne samo u predelu uboda, već ćelom organizmu. Zato ti simptomi podrazumevaju povišenu temperaturu, groznicu i drhtavicu. Ukoliko imate bilo koji od tih simptoma, treba da se obratite svom lekaru.

Ujed pauka
foto: Printscreen/Youtube/ Vrata zdravlja

Ujed pauka kod dece

Pauci nas ne ujedaju sa namerom da nas napadnu, već kada osete da su oni napadnuti pa se ugrizom brane. Generalno su miroljubivi i neće napasti sem ako se ne osete ugroženo. Zato pauci vole da se skrivaju na mestima do kojih nije tako lako stići.

Baš iz tog razloga ćete ih najčešće naći u podrumu, tavanici, cepanicama drveta, ćoškovima i na visokim mestima. Paukova ima svuda i oni su dobri za naš ekosistem, ali ih ne viđamo tako često baš zato što se skrivaju.

Deca su sklona tome da istražuju, da se zavlače na manje pristupačna mesta, da se igraju na otvorenom i zato se njima mnogo češće dešava nego odraslima da ih ugrize pauk.

Ujed pauka kod dece je, kao i kod odraslih, u većini slučajeva prilično bezazlen. No, kod male dece postoji veća mogućnost da reakcija bude ozbiljnija, odnosno alergijska.

Par sati nakon uboda pojaviće crvenilo i otečenost. Sledeća faza kod uboda bilo pauka, pčele ili stršljena jeste da se pojave plikovi koji svrbe. Ukloko se dete češe napraviće ranice na koži pa tako postoji znatno veća mogućnost da u ranu prodru bakterije i tako se izazove infekcija.

Pauk
foto: EPA-EFE/Jeffrey Arguedas

Zato nemojte dati detetu da se češe i na taj deo tela obavijte gazom, kako bi koža mogla da diše, a da istovremeno sprečite da se češe.

Deca koja generalno imaju alergije su sklonija i alergijskim reakcijama kod ujeda pauka, pa je zato neophodno na vreme odreagovati i odmah odvesti dete kod lekara ako primetite da su reakcije jače nego što bi trebalo.

Kod dece ujed pauka može biti znatno opasniji ako se javi sistemska alergijska reakcija. Ona obično podrazumeva otežano “čujno disanje”, pad krvnog pristiska, gubitak svesti, plavu prebojenost kože, nemogućnost zadržavanja stolice i urina, dezorjentacija. A u najtežim slučajevima će se javiti i anafilaktički šok koji može biti i smrtonosan.

Zato ako primetite ugriz na koži deteta budite obazrivi, naročito u prvih nekoliko sati od kad ste primetili crvenilo na koži. Potrebno je da odmah odreagujete tako što ćete oprati mesto ugriza sapunom i vodom, držati hladne obloge i namazati kremu koja će umanjiti iritacije.

Dakle, ugriz pauka većinom nema ozbiljne posledice po zdravlje, ali treba znati šta treba uraditi ako se jave ozbljnije reakcije, naročito kad je u pitanju alergijska reakcija. Srećom na našem području nema smrtonosnih paukova, pa su ujedi uglavnom od kućnih paukova, koji su prilično bezopasni.

A ovde pogledajte kako je čovek ujeo psa:

03:25

Pogledajte ujed čoveka na psu

(Espreso/Objektiv)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.