OVA RIBA je OMILJENA među SRBIMA, ali ako imate neku od OVE TRI bolesti NE JEDITE JE
Sardina, Foto: Profimedia

paŽnja

OVA RIBA je OMILJENA među SRBIMA, ali ako imate neku od OVE TRI bolesti NE JEDITE JE

Broj kalorija sardina je takođe nešto čega treba da budete svesni ako pazite na svoj unos kalorija. Obično su kalorični, bez obzira na vrstu tečnosti u kojoj se čuvaju

Objavljeno: 12:58h

Pacijenti koji pate od visokog krvnog pritiska, gihta, kamena u bubregu morali bi da izbegavaju konzumaciju sardine, iako važi za jednu od najzdravijih riba na svetu.

Nutricionisti naglašavaju koliko je sardina korisna za naše zdravlje i da bi bilo dobro da se barem dva puta nedeljno nađe na našoj trpezi.

Sardine su prepune važnih hranljivih materija, što ih svrstava na prvo mesto kad je reč o ishrani, navodi "Američka asocijacija za srce i kradiovaskularne" bolesti, a prenosi potal "Webmed".

Zbog visokog sadržaja omega-3 masnih kiselina, proteina, vitamina B12 i selena, sardine spadaju u vrlo moćne čuvare zdravlja. Ukoliko se redovno konzumiraju, mogu da doprinesu poboljšanju kompletnog organizma.

Pozitivni efekti na zdravlje

Sardina
foto: Profimedia

Sardine su jedan od najboljih prirodnih izvora esencijalnih omega-3 masnih kiselina na svetu. Sadrže i EPA i DHA, dve vrste esencijalnih masnih kiselina koje telo koristi za smanjenje upale, što rezultira poboljšanim zdravljem, boljom funkcijom mozga i manjim rizikom od hroničnih bolesti.

Studije pokazuju da konzumiranje hrane poput sardine koja je bogata omega-3 masnim kiselinama može pomoći u lečenju od poremećaja raspoloženja poput depresije i anksioznosti.

Ko ne sme da ih jede

Ljudi sa problemima sa bubrezima ili gihtom treba da izbegavaju sardine. Oni prirodno sadrže supstancu koja stvara mokraćnu kiselinu. Nagomilavanje mokraćne kiseline može izazvati probleme sa bubrezima i giht kod onih koji su već podložni.

Sardine u konzervi imaju visok sadržaj soli. Ako pokušavate da smanjite unos soli, proverite etiketu pre nego što pojedete sardine u konzervi.

Broj kalorija sardina je takođe nešto čega treba da budete svesni ako pazite na svoj unos kalorija. Obično su kalorični, bez obzira na vrstu tečnosti u kojoj se čuvaju.

(Espreso/Informer/Healthline)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.