DOKTOR RISTIĆ UPOZORIO: Evo šta će se desiti ako pojedete PLJESKAVICU a imate PRIRISAK ili HOLESTEROL
Dr Arsen Ristić, Foto: Printscreen/Prva

paŽnja

DOKTOR RISTIĆ UPOZORIO: Evo šta će se desiti ako pojedete PLJESKAVICU a imate PRIRISAK ili HOLESTEROL

Loš balans u ishrani značajno povećava kardiovaskularni rizik, uticaće na vrednost holesterola ali i kalcijuma nataloženog u krvnim sudovima

Objavljeno: 13:46h

Kardiolog dr Arsen Ristić je na Prvoj pričao o ishrani koja je važna u prevenciji jednog od najčešćih zdravstvenih problema

Povišen holesterol nema simptome, ali je jedan od najbitnijih faktora za kardiovaskularni rizik koji su zapravo popravljivi uz izmene u načinu života kao što je zdrava ishrana, kaže kardiolog dr Ristić. Loš balans u ishrani značajno povećava kardiovaskularni rizik, uticaće na vrednost holesterola ali i kalcijuma nataloženog u krvnim sudovima.

- Hrana i pomoćna lekovita sredstva utiču na te nivoe. Brza hrana, velika količina masnoće, obrađenog šećera, bez vlakana i nezasićenih masnih kiselina, to je ono što vodi većinu populacije u problem. Više od dve trećine naših pacijenata ima povišen holesterol - rekao je on.

Voditelj Filip Čukanović prokomentarisao je sočno meso sa roštilja, pušteno u programu uz izjavu kardiologa, a dr Ristić je rekao da ono nije problem kada se njime samo počastimo.

Aluminijumska folija, Meso, Jelo, Roštilj, Kuvanje
foto: Profimedia

- Eto, to je taj deo ishrane, nije važno šta jedete kao izuzetak, jednom u dve nedelje ili mesec dana. Već ono što jedete svakog dana, na dnevnom nivou obroka mora postojati balans. Ishrana se postavlja tako da nivo masnoće u krvi bude adekvatan ciljnim vrednostima - rekao je on.

- Jedite namirnice koje imaju nezasićene masne kiseline, koje su bogate vlaknima, koje nemaju mnogo masnoće i šećera i obavezno riba neka se nađe na trpezi dva puta nedeljno. Jedite nešto što vam neće podići nivo triglicerida i holesterola, jer mi nekada popravimo pacijentu holesterol, ali ne i druge frakcije masnoća u krvi koje učestvuju u nastanku rizika - rekao je on.

Kardiolog je ponovio da je ovaj problem popravljiv.

- Sve što je popravljivo, a mnogi parametri kardiovaskularnog rizika jesu, nešto je čime moramo aktivno da se bavimo. Ako imate u toku nedelje period kada ne unosite masnu hranu, naravno da je to korisno za redukciju rizika - zaključio je dr Ristić.

(Espreso/Najžena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.