DR FILGUD OTKRIO ŠTA JE ZAPRAVO ZDRAVA HRANA: Sve vreme smo bili u ZABLUDI, sada je jasno SVE
Dr Saša Plećević, Foto: Printscreen/Youtube/Dr FeelGood

VAŽNO

DR FILGUD OTKRIO ŠTA JE ZAPRAVO ZDRAVA HRANA: Sve vreme smo bili u ZABLUDI, sada je jasno SVE

Dr Saša Plećević, poznatiji kao Dr Feelgood, održao je sinoć u hotelu „Vojvodina“ predavanje na temu vežbanja i zdrave ishrane. Posetioci, među kojima je bilo i njegovih kolega lekara, pažljivo su slušali svaku reč čoveka koji je napravio pravu fitnes revoluciju u Srbiji.

Objavljeno:

Centralna tema predavanja je bila zdrava ishrana. Dr Plećević je naglasio da je veliki protivnik izgladnjivanja i raznih „tematskih“ dijeta, koje usporavaju metabolizam i ubrzavaju proces starenja. Efekti takvog izgladnjivanja su kratkog veka i mogu ozbiljno da naruše zdravlje.

– Umerenost, a ne robija – slikovito ističe Dr Feelgood, kada je u pitanju držanje dijete. – Zaboravite dijete i promenite filozofiju ishrane. Godina ima 365 dana. Hajde da 250 dana vodimo računa o ishrani, a 115 da se opustimo. To možemo uraditi na sledeći način – 2 dana vodimo računa, a 1 dan ne. U tim danima kada ne vodimo računa možemo sebi dozvolitičokoladu ili sladoled, ali ipak je važno da ne unosimo više kalorija nego što ih potrošimo.

Takođe, važno je svakoga dana unositi 5 obroka i izbeći „4 bele smrti“ – so, šećer, belo brašno i masnu hranu.

– Važno je jesti voće, ali je isto tako važno izbegavati ga pre i posle jela, kao i uveče. Voće treba jesti za užinu, između glavnih obroka. Treba unositi 2 – 2,5 litre tečnosti dnevno. Izbegavamo tečnosti koje su slane, slatke, masne i gazirane. Ne unosimo tečnost za vreme jela i neposredno posle jela. Od alkohola je dozvoljeno samo vino i to jedna ili dve čaše dnevno.

Pravilan način ishrane i zdrava fizička aktivnost mogu da zamene mnoge lekove. Ne postoji lek koji može da zameni zdravu ishranu ili zdravu fizičku aktivnost.

Zdrava hrana, Post
foto: Espreso

– Većina ljudi je svesna značaja fizičke aktivnosti u svakodnevnom životu. Međutim, malo njih zaista zna četiri bitne stvari: šta da treniraju, kojim intenzitetom, koliko dugo treba da traje trening i koliko puta nedeljno. To za posledicu ima nepravilnu fizičku aktivnost koja može više da naškodi telu, nego da mu pomogne. Ako je preterana, dovodi vas u opasnost. Ako je slaba, nećete videti efekte. Zato je veoma važno da ona bude umerena, redovna i individualno programirana – rekao je Dr Plećević.

„JOCA I BORA SU NAJBOLJI“

– Fitnes centri „Dr Feelgood“ postoje u 12 gradova širom Srbije. Moram da naglasim da najbolju saradnju imam sa trenerima iz Zrenjanina, Jocom i Borom, kao i sa Jankom koji je iz Zrenjanina, ali radi u našem fitnes centru u Novom Sadu – istakao je Dr Plećević.

(Espreso/ilovezrenjanin.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.