RECEPT ZA ZLATNO MLEKO: Indijski napitak koji ima mnoge zdravstvene prednosti za VAŠ ORGANIZAM
Napitak, Foto: Printscreen/Youtube/Tonchy Shultz

sjajno

RECEPT ZA ZLATNO MLEKO: Indijski napitak koji ima mnoge zdravstvene prednosti za VAŠ ORGANIZAM

Tumerik ili kurkuma se skuva gusto kao pasta uz obavezni dodatak bibera i ostavi na hladnom u staklenoj tegli

Objavljeno: 12:41h

Zlatno mleko, takođe poznato i kao mleko od kurkume, je indijsko piće koje postaje sve popularnije u zapadnim kulturama. Tradicionalno se pravi zagrevanjem kravljeg ili biljnog mleka sa kurkumom i drugim začinima, kao što su cimet i đumbir. Evo nekoliko naučno zasnovanih prednosti zlatnog mleka – i recepta koji možete napraviti sami.

Evo jednog interesantnog načina da ojačamo i podignemo imunitet. Kurkuma je začin koji se dobija od korena istoimene biljke koja raste u južnoj Aziji.

Biljka je slična đumbiru, aromatična jake žuto-narandžaste boje. Možemo je naći u prahu, kao začin prisutna je i rado korišćena u azijskoj kuhinji.

Kurkuma
foto: Profimedia

Tumerik ili kurkuma se skuva gusto kao pasta uz obavezni dodatak bibera i ostavi na hladnom u staklenoj tegli. Prilikom upotrebe uzeti kašiku paste i staviti u topli napitak čaj, mleko, supu. Dodaci poput meda, đumbira ili hladno ceđenih ulja su odlični pojačivači zlatnog mleka.

Šta nam je sve potrebno:

1/2 šolje (120 ml) nezaslađenog mleka po vašem izboru 1 kašičica kurkume 1 mali komad izrendanog svežeg đumbira ili 1/2 kašičice đumbira u prahu 1/2 kašičice cimeta u prahu 1 prstohvat mlevenog crnog bibera 1 kašičica meda ili javorovog sirupa (opciono)

Napitak
foto: Printscreen/Youtube/ Slađina kuhinja

Način pripreme:

Da biste napravili zlatno mleko, jednostavno pomešajte sve sastojke u malom loncu i dovedite do ključanja. Smanjite vatru i kuvajte oko 10 minuta ili dok ne postane mirisno. Procedite piće kroz finu cediljku u šolje i na vrh stavite prstohvat cimeta.

Zlatno mleko se takođe može napraviti unapred i čuvati u frižideru do pet dana. Jednostavno ga ponovo zagrejte pre pijenja.

(Espreso/Danas/NS uživo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.