DOKTOR MILOŠEVIĆ OTKRIO DA JE NA VIDIKU KONTRACEPCIJA ZA MUŠKARCE: Objasnio i da li utiče na OPADANJE LIBIDA
Muškarac, Foto: Profimedia

pažnja

DOKTOR MILOŠEVIĆ OTKRIO DA JE NA VIDIKU KONTRACEPCIJA ZA MUŠKARCE: Objasnio i da li utiče na OPADANJE LIBIDA

Da li su kontraceptivne pilule za muškarce efikasne i kako one utiču na reproduktivnost?

Objavljeno:

Muškarci u današnje vreme imaju na raspolaganju dve stvari za kontracepciju - kondome i vazektomiju. Žene, s druge strane, imaju i kontraceptivne pilule, a očekuje se da uskoro stignu i za jači pol.

Takođe, naučnici rade i na još jednoj preventivi - razvijanju kontraceptivnog gela za tuširanje. Šta sve ovo znači i šta nas to očekuje u budućnosti kada je polje intimnih odnosa u pitanju, gostujući na Prvoj, objasnio je ginekolog Vanja Milošević.

seks
foto: Freer Law / Alamy / Alamy / Profimedia

"Za razliku od žena, koje su unazad skoro 50 godina dobrovoljno pristale na korišćenje različitih vidova kontracepcije, kod muškaraca je to malo otežano", smatra ginekolog.

Problem koji utiče na ovu bitnu razliku, jeste što jači pol izbegava sve što se pije od kontraceptivnih sredstava i sve što je vezano za hormonsku terapiju. Prema mišljenju ginekologa prisutne su dve predrasude kod muškaraca.

"Prvu vezuju za reporoduktivno zdravlje, te se plaše smanjenja libida i druga, da li će imati erekciju i ejakulaciju, odn. sve ono što pokazuje muškost", objasnio je dr Milošević.

Kada je reč o uticaju kontraceptivnih pilula kod žena, ginekolog je rekao da ne postoji naučno utemeljenje. Međutim, iz iskustava pacijenata i raznih anketa postoji jedan procenat žena koji ukazuju da dugotrajno korišćenje kontracepcije dovodi do pada libida.

seks
foto: Denys Kovtun / Alamy / Alamy / Profimedia

Naučnici su isprva shvatili da smanjenje broja spermatozoda ne bi predstavljalo preveliku zaštitu, te su potom u obzir uzeli razmatranje da se spreči njihova pokretljovost koja je vrlo važna za oplodnju jajne ćelije, otud i kontaceptivne pilule za muškarce.

"Skoro 100 miliona sprmatozoida se dnevno proizvodi kod zdravih muškaraca, a potreban je samo jedan da oplodi jajnu ćeliju, taj jedan mora da bude zreo i pokretan", objasnio je dr Milošević.

Za kraj, ginekolog je istakao da je kondom mnogo bolje sredstvo nego hormonska terapija u vidu pilula, jer sprečava pojavu polno prenosivih bolesti. Takođe, ističe da ne postoji stopostotna kontracepcija, već može da bude samo manje ili više efikasna.

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.