Volite jogurt? Evo kada TAČNO BI TREBALO DA GA PIJETE
Foto: Profimedia

MORATE PROBATI

Volite jogurt? Evo kada TAČNO BI TREBALO DA GA PIJETE

Da li ste se ikada pitali kakav uticaj mlečni proiztvodi imaju na vaše telo i organizam? Saznajte kakav je njihov značaj i kada ih je najbolje konzumikrati.

Objavljeno:

Mlečni proizvodi su vrlo značajni za crevnu floru, i normalizovanje probavnog sistema. Smanjuju rizik od srčanih i vaskularnih bolesti i takođe štite creva od parazita.

Svi mlečni proizvodi su bogati proteinima i kalcijumom, koji jača koštano tkivo, kao i bifidobakterijama. Ove značajne bakterije se vezuju za zidove creva i grade prirodnu barijeru koja sprečava vezivanje štetnih agenasa.

Ali da bi vaš organizam zaista imao koristi, morate da znate kada bi bilo najpoželjnije da ih konzumirate, a kada ne bi.

Upravo ove namirnice predstavljaju glavni izvor amino-kiselina i proteina neophodnih za efikasno funkcionisanje organizma. Za razliku od mleka, telo ih apsorbuje mnogo brže jer su njihovi proteinski lanci mnogo kraći. Međutim, koliko će zaista biti korisne po vaš organizam zavisi i od vremena kada ih konzumirate, tvrde stručnjaci.

jogurt
foto: Prinstcreen/facebook

Kiseli mlečni proizvodi normalizuju crevnu mikrofloru zahvaljujući takozvanim bifidobakterijama, kojima su prilično bogati. Ove bakterije nazivamo i probioticima. Da biste dobili maksimalnu korist od bifidobakterija, veoma je važno da fermentisane mlečne proizvode uzimate na prazan stomak, ističu nutricionisti. Nutricionisti preporučuju da jogurt i sve ostale fermentisane mlečne proizvode uzimate minimum sat i po nakon jela.

Iako nutricionisti savetuju da nije poželjno jesti bilo šta najmanje dva sata pre spavanja, a kako se ne bi opteretio organizam, fermentisani mlečni proizvodi spadaju u onu malobrojnu grupu namirnica koje možete konzumirati tokom večernjih sati, a da ne poremetite i narušite kvalitet sna. Dakle, pavlaka, kefir, svež sir, kiselo mleko i jogurt mogu se naći na vašem meniju za večeru.

Mnogi stručnjaci smatraju da bi ove namirnice trebalo da konzumirate dve nedelje u kontinuitetu kako bi vam se poboljšao rad creva.

Dnevno se preporučuje da unesete:

– 1-2 čaše kefira, jogurta i kiselog mleka

– 100 gr svežeg sira, pavlake (2,5 odsto masti).

(Espreso/Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.