OVO JE NAJZDRAVIJI NAPITAK NA SVETU: Stručnjaci SAGLASNI da je najbolji za ZDRAVLJE, već ga PIJETE
Jogurt, Foto: Profimedia

paŽnja

OVO JE NAJZDRAVIJI NAPITAK NA SVETU: Stručnjaci SAGLASNI da je najbolji za ZDRAVLJE, već ga PIJETE

Poznato je po tome što sadrži mnogo kalcijuma, minerala neophodnog za zdrave zube i kosti. Samo jedna šoljica obezbeđuje 49% vaših dnevnih potreba za kalcijumom (1 Pouzdani izvor, 2 Pouzdani izvor)

Objavljeno:

Jogurt je popularan mlečni proizvod napravljen bakterijskom fermentacijom mleka.

Bakterije koje se koriste za pravljenje jogurta nazivaju se „jogurt kulture“, koje fermentišu laktozu, prirodni šećer koji se nalazi u mleku. Ovaj proces proizvodi mlečnu kiselinu, supstancu koja izaziva zgrušavanje mlečnih proteina, dajući jogurtu njegov jedinstveni ukus i teksturu.

Jogurt se može napraviti od svih vrsta mleka. Sorte napravljene od obranog mleka smatraju se bezmasnim, dok se opcije punomasnog mleka smatraju punomasnim.

Običan jogurt bez dodataka boja je bela, gusta tečnost sa oštrim ukusom. Međutim, većina komercijalnih brendova sadrži dodatne sastojke, kao što su šećer i veštačke arome.

Evo šest naučno zasnovanih zdravstvenih prednosti prirodnog jogurta.

Jogurt
foto: Profimedia

1. Bogat je važnim hranljivim materijama Jogurt sadrži skoro sve hranljive materije koje su vašem telu potrebne.

Poznato je po tome što sadrži mnogo kalcijuma, minerala neophodnog za zdrave zube i kosti. Samo jedna šoljica obezbeđuje 49% vaših dnevnih potreba za kalcijumom (1 Pouzdani izvor, 2 Pouzdani izvor).

Takođe je bogat vitaminima B, posebno vitaminom B12 i riboflavinom, od kojih oba mogu zaštititi od srčanih oboljenja i određenih urođenih defekata neuralne cevi (2, 3, 4).

Jedna šolja takođe obezbeđuje 28% dnevnog unosa fosfora, 10% magnezijuma i 12% kalijuma. Ovi minerali su neophodni za nekoliko bioloških procesa, kao što su regulisanje krvnog pritiska, metabolizma i zdravlja kostiju (2, 5, 6, 7).

Jedna hranljiva materija koju jogurt prirodno ne sadrži je vitamin D, ali je obično obogaćen njime. Vitamin D promoviše zdravlje kostiju i imunološkog sistema i može smanjiti rizik od nekih bolesti, uključujući bolesti srca i depresiju (8, 9, 1).

2. Ima puno proteina Jogurt obezbeđuje impresivnu količinu proteina, sa oko 12 grama na 227 grama (2).

Pokazalo se da proteini podržavaju metabolizam povećavajući potrošnju energije ili broj kalorija koje sagorevate tokom dana (11 Pouzdani izvor).

Unos dovoljno proteina je takođe važan za regulaciju apetita, jer povećava proizvodnju hormona koji signaliziraju sitost. Može pomoći u smanjenju ukupnog broja kalorija koje konzumirate, što je korisno za kontrolu težine (11, 12, 13).

U jednoj studiji iz 2014. godine, učesnici koji su grickali jogurt bili su manje gladni i konzumirali su 100 kalorija manje na večeri od onih koji su jeli grickalice sa nižim sadržajem proteina sa istim kalorijama (14 Pouzdani izvor).

Efekti jogurta koji podstiču sitost su još izraženiji ako jedete grčki jogurt, veoma gustu sortu koja je proceđena. Sadrži više proteina od običnog jogurta, pružajući 20 grama po 200 grama (15).

Grčki jogurt može potencijalno uticati na upravljanje apetitom i odložiti osećaj gladi više od drugih mlečnih proizvoda kao što su punomasno ili obrano mleko (16).

3. Neke vrste mogu biti od koristi za zdravlje probave

Mlečni proizvodi, Mleko, Jogurt, Sir, Pavlaka
foto: Profimedia

Neke vrste jogurta sadrže žive bakterije, ili probiotike, koji su bili ili deo starter kulture ili dodani nakon pasterizacije. Oni mogu imati koristi za zdravlje probave kada se konzumiraju (17 Pouzdani izvor).

Mnogi jogurti su pasterizovani, što je toplotna obrada koja ubija korisne bakterije koje sadrže. Čak i neke vrste jogurta koje su označene kao da sadrže „žive, aktivne kulture“ često imaju gubitak probiotika zbog različitih temperatura skladištenja i drugih faktora. Uprkos tome, vaš najbolji izbor za najefikasnije probiotike je da proverite etiketu i potražite onu koja sadrži žive, aktivne kulture.

Pokazalo se da neke vrste probiotika koji se nalaze u jogurtima, kao što su bifidobakterije i laktobacili, smanjuju neprijatne simptome sindroma iritabilnog creva (IBS), uobičajenog poremećaja koji utiče na debelo crevo (18, 19, 20, 21) Pouzdani izvor.

Jedan sistematski pregled je razmatrao više studija u kojima su ljudi sa IBS-om redovno konzumirali fermentisano mleko ili jogurt koji je sadržao bifidobakterije. Posle 2 do 8 nedelja, otkrili su da je 50% studija na ovu temu pokazalo značajno poboljšanje simptomatskog bola u stomaku povezanog sa IBS (2 Pouzdani izvor 1 Pouzdani izvor).

Druga studija je otkrila da jogurt sa bifidobakterijama poboljšava probavne simptome i kvalitet života vezan za zdravlje kod žena koje su imale manje probavne simptome. (22 Pouzdani izvor).

Štaviše, nekoliko studija je otkrilo da probiotici mogu zaštititi od dijareje i zatvora povezanih sa antibioticima (23, 24, 25, 2, 6, 27).

4. Može ojačati vaš imuni sistem

Redovna konzumacija jogurta - posebno ako sadrži probiotike - može ojačati vaš imuni sistem i smanjiti verovatnoću zaraze uzročnicima bolesti.

Poznato je da probiotici potencijalno smanjuju upalu, što je povezano sa nekoliko zdravstvenih stanja u rasponu od virusnih infekcija do poremećaja creva (28, 29).

Istraživanja pokazuju da u nekim slučajevima probiotici takođe mogu pomoći u smanjenju učestalosti, trajanja i težine obične prehlade (30 Pouzdani izvor, 31).

Štaviše, svojstva jogurta za jačanje imuniteta delom su posledica magnezijuma, selena i cinka, koji su minerali u tragovima poznati po ulozi koju imaju u zdravlju imunog sistema (32, 33, 34).

Jogurti obogaćeni vitaminom D mogu još više ojačati imunološko zdravlje. Vitamin D je proučavan zbog njegovog potencijala da spreči bolesti kao što su obična prehlada i grip (35 Pouzdani izvor, 36, 37, 38).

5. Može biti od koristi za zdravlje srca

Cirkulacija, Bio Teo, Srce
foto: Profimedia

Sadržaj masti u jogurtu jedan je od razloga zašto je njegova zdravost često kontroverzna. Sadrži uglavnom zasićene masti, sa malom količinom mononezasićenih masnih kiselina.

Ranije se verovalo da zasićene masti izazivaju srčana oboljenja, ali sadašnja istraživanja pokazuju da je to komplikovanije. Bez obzira na to, sorte jogurta bez masti i sa malo masti su i dalje popularne u Sjedinjenim Državama (39, 40, 41).

Kada razgovarate o zdravlju zasićenih masti, važno je imati na umu odakle dolaze ili koje vrste masti ih zamenjuju.

Ishrana koja sadrži zasićene masti iz punomasnih mlečnih proizvoda, kao što je jogurt, neće dati iste rezultate kao zasićene masti iz prerađene brze hrane. Nedostaju jasni dokazi da je mast u jogurtu štetna za vaše zdravlje. U stvari, može imati koristi za zdravlje srca na neki način, iako je potrebno više istraživanja (42 Pouzdani izvor, 43).

Neka istraživanja pokazuju da unos zasićenih masti iz proizvoda od punomasnog mleka povećava HDL (dobar) holesterol, koji može zaštititi zdravlje srca. Druge studije su otkrile da unos jogurta smanjuje ukupnu incidencu srčanih bolesti (44, 45, 46).

Štaviše, mlečni proizvodi poput jogurta mogu pomoći u smanjenju visokog krvnog pritiska, što je glavni faktor rizika za srčana oboljenja. Čini se da su efekti najizraženiji kod onih kojima je već dijagnostikovan visok krvni pritisak (47, 48, 49).

6. Može promovisati kontrolu težine Grčki jogurt posebno ima nekoliko svojstava koja mogu pomoći u kontroli težine.

Za početak, ima visok sadržaj proteina, koji zajedno sa kalcijumom radi na povećanju nivoa hormona koji smanjuju apetit kao što su peptid II i GLP-1 (50 Pouzdani izvor).

Štaviše, nekoliko studija je otkrilo da je potrošnja jogurta povezana sa nižom telesnom težinom, procentom telesne masti i obimom struka (51).

Jedan pregled je otkrio da unos punomasnih mlečnih proizvoda, uključujući jogurt, može smanjiti učestalost gojaznosti. Ovo je suprotno onome što se ranije verovalo o vezi između punomasnih mlečnih proizvoda i povećanja telesne težine (52 Pouzdani izvor)

Druge studije su otkrile da oni koji jedu jogurt obično jedu bolje od onih koji ne jedu. Ovo je delimično zbog većeg sadržaja hranljivih materija u poređenju sa razumno niskim sadržajem kalorija (53 Pouzdani izvor).

(Espreso/Healthline)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.