LESKOVAČKA MUĆKALICA KAO IZ KAFANE: Nemojte je mešati, već radite ovo, u TOME JE CAKA (RECEPT)
Leskovačka mućkalica, Foto: Printscreen/Youtube/ Kuhinja za 10

recept

LESKOVAČKA MUĆKALICA KAO IZ KAFANE: Nemojte je mešati, već radite ovo, u TOME JE CAKA (RECEPT)

Tradicionalni recept za leskovačku mućkalicu

Objavljeno:

Tradicionalno srpsko jelo sa juga - leskovačka mućkalica, specijalitet je koji mnogi naručuju u restoranima i kafanama.

Iako specijalitet iz okoline Leskovca, mućkalica je odlično spremana i u kafanama širom Srbije, upravo jer se sledi recept iz tih krajeva.

Uz malo prženog luka i paprike, po kojoj je, pored roštilja, takođe poznat ovaj kraj, napravili su leskovačku mućkalicu koja je ubrzo postala tražen specijalitet na meniju mnogih domaćih kafana i restorana.

Ovo jelo sada je jedan od simbola srpske kuhinje, ali i đakonija koju rado, oduševljavajući se njom, degustiraju i strani turisti koji kroče naše prostore.

Leskovačka mućkalica
Leskovačka mućkalicafoto: Printscreen/Youtbe/Kuhinja Valentina Mašković

Sastojci:

6 komada svinjskog vrata

3 glavice crnog luka

6 pečenih crvenih paprika

300 gr paradajz pelata

2 lista lorbera

malo soli i bibera

1 kašičica ljute tucane paprike

1 kašičica slatke tucane paprike

2 dl vode

malo ulja

malo peršunovog lista

leskovačka mućkalica
leskovačka mućkalicafoto: Printscreen/Youtbe/Kuhinja Valentina Mašković

Priprema:

Parčad svinjskog vrata posolite, pa ih ispecite na roštilju ili na teflonu bez masti i ulja. Luk sitno iseckajte i propržite ga na ulju, desetak minuta. Dodajte papriku, a zatim i paradajz pelat. Pržite sve zajedno dvadesetak minuta, uz povremeno dodavanje vode.

Odvojite pečeni svinjski vrat od kostiju i isecite ga na krupnije kocke, a onda ga dodajte povrću i nastavite da dinstate jelo još desetak minuta. Mućkalicu ne bi trebalo mnogo mešati, nego samo povremeno protresti šerpu.

Dodajte začine po ukusu - trebalo bi da bude ljuta, ali, ako ne volite, nemojte dodavati ljutu papriku. Papriku, ljutu i slatku, dodajte na kraju. Preručite jelo u vatrostalnu ili zemljanu posudu i zapecite u rerni još desetak minuta.

Pred služenje, mućkalicu pospite seckanim peršunovim listom.

(Espreso/ Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.