OSTAĆETE ZATEČENI KADA VIDITE KOJA BANANA JE NAJZDRAVIJA: Ovu BOJU na njoj SVI IZBEGAVAMO, a NE BI SMELI
Banane, Foto: Aleksandra Čolić

paŽnja

OSTAĆETE ZATEČENI KADA VIDITE KOJA BANANA JE NAJZDRAVIJA: Ovu BOJU na njoj SVI IZBEGAVAMO, a NE BI SMELI

Braon banana je najslađa, a poređenja radi, ovo voće srednje veličine sadrži 17,4 grama šećera u prezreloj sorti, dok žuta, zrela banana iste veličine sadrži 14,4 grama šećera

Objavljeno: 12:47h

Banane su generalno zdrave, sadrže dosta kalijuma koji je važan za mišiće, folata koji utiču na raspoloženje, triptofana koji utiče na serotonin, tzv. hormon sreće.

Uprkos tome, postoje najbolje i najgore banane, odnosno – nijedna banana nije loša za jelo, samo su neke zdravije od drugih. U zavisnosti od toga koliko je banana zrela, ona ima određene efekte na zdravlje, a istraživanja su pokazala da su prezrele banane najgore, evo zašto.

Braon banana je najslađa, a poređenja radi, ovo voće srednje veličine sadrži 17,4 grama šećera u prezreloj sorti, dok žuta, zrela banana iste veličine sadrži 14,4 grama šećera.

Razlog zašto se količina šećera povećava je taj što se skrob u banani, koji su zapravo složeni ugljeni hidrati, vremenom prirodno razlaže na jednostavne šećere. Tako, na primer, žuta, zrela banana sadrži 6,35 grama skroba, a prezrela samo 0,45 grama.

Malo vlakana

Prezrele banane takođe sadrže daleko manje vlakana za lakše varenje - samo 1,9 grama, dok zrele banane sadrže 3,1 gram.

Banane
foto: Profimedia

Žute banane Kada krenete u kupovinu, verovatno ćete prvo posegnuti za standardnim, žutim bananama. Čak i one savršeno zrele banane su dobre za jelo, ali ni one ne pružaju maksimalne zdravstvene efekte.

Najbolje - zelene banane Najmanje zrele banane sadrže daleko manje šećera i mnogo više skroba. Pošto enzimi koji se nalaze u stomaku ne mogu razgraditi skrob iz banane, to znači da ćete duže biti siti nakon što pojedete zelene banane.

Istraživanje objavljeno u British Journal of Nutrition pokazalo je da ova vrsta skroba u bananama povećava proizvodnju kratkolančanih masnih kiselina, koje igraju veoma važnu ulogu u zdravlju creva.

Ipak, na kraju treba podvući da su banane zdrave, bilo da su zelene, žute ili već imaju braon fleke i prezrele, ali ako vas

(Espreso/Agrosavjeti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.