OVO SU ZNAKOVI DA VAM FALI SUMPORA U ORGANIZMU: Jedan je baš BOLAN, ako ga OSETITE NE ČEKAJTE
Ilustracija, Foto: Profimedia

OBRATITE PAŽNJU

OVO SU ZNAKOVI DA VAM FALI SUMPORA U ORGANIZMU: Jedan je baš BOLAN, ako ga OSETITE NE ČEKAJTE

Potrebe organizma za sumporom se kreću od 600 do 800 mg dnevno, što se može lako dostići raznovrsnom i uravnoteženom ishranom.
Ishrana mora biti bogata proteinima nosiocima sumpornih aminokiselina (riba, jaja, meso)

Objavljeno: 16:42h

Sumpor blagotvorno deluje u slučaju infekcije bronhija, hroničnog laringitisa i rinitisa. To je takođe moćno sredstvo protiv alergije. Pošto univerzalno deluje, on se efikasno bori protiv astme i nekih kožnih osipa.

Sumpor je oligoelement veoma važan za lepotu, naročito za kosu: atom sumpora omogućava stvaranje neophodnih veza između vlakana keratina, proteina iz strukture dlake. Sumpor daje dlaci elastičnost i mekoću. On takođe štiti kožu glave od gljivica.

Koje su posledice nedostatka sumpora?

Znaci nedostatka su masna i krta kosa, perut i opadanje. Sumpor ne postoji u čistom obliku, nalazi se u sastavu nekih aminokiselina, važnih zaliha proteina za naš organizam. Nedostatak zato dovodi i do smanjene otpornosti organizma na infekcije.

U slučaju bolova u leđima, sumpor pomaže: vraća elastičnost bolnim i ukočenim leđima. Isto tako, posle iščašenja, zapaljenja tetive ili uganuća, terapija sumporom, manganom i kobaltom podstiče obnavljanje povređenih ligamenata i tetiva. U slučaju reumatizma, neophodno je proveriti da li je unos sumpora dovoljan.

Česte migrene takođe mogu biti ublažene uz pomoć terapije sumporom i manganom.

Kako izbeći nedostatak?

Potrebe organizma za sumporom se kreću od 600 do 800 mg dnevno, što se može lako dostići raznovrsnom i uravnoteženom ishranom. Ishrana mora biti bogata proteinima nosiocima sumpornih aminokiselina (riba, jaja, meso).

Mineral sumpora, sam po sebi, nalazi se u crnom i belom luku. Crna rotkva, koja se uostalom često koristi za drenažu jetre, takođe je dobar izvor sumpora. Jedite i kupus, praziluk, špargle i sušeno povrće.

Gde se nalazi?

avokado
foto: Profimedia

Namirnice u kojima ima sumpora su: jaja, crni i beli luk, meso, mleko, sir, kupus, brokoli, praziluk, crna rotkva, repa, avokado, žitarice, zelena salata, maline, lešnik, badem, orah, mahunasto povrće, krompir.

(Espreso/Novi.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.