KARDIOLOG OTKRIO KOJE 3 NAMIRNICE SU ODLIČNE ZA ZDRAVLJE SRCA I CREVA: Jedu ih i oni sami
Dr Vilijam Dejvis, Foto: Printscreen/Youtube/ Max Lugavere

paŽnja

KARDIOLOG OTKRIO KOJE 3 NAMIRNICE SU ODLIČNE ZA ZDRAVLJE SRCA I CREVA: Jedu ih i oni sami

- Nabavite najkvalitetnije meso, sačuvajte iznutrice, kožu i kosti i od njih napravite supu - objašnjava kardiolog

Objavljeno: 12:52h

Dr Vilijam Dejvis, kardiolog i autoru bestselera Njujork tajmsa, otkrio je tri namirnice koje pomažu u poboljšanju zdravlja srca i creva, prenosi "Natural Njuz".

U nastavku mi vam otkrivamo i koje su, ali i zašto su toliko važne za zdravlje.

Meso

Iako je retko da kardiolog savetuje meso kao najbolji izbor za zdravlje srca, Dejvis smatra da je meso od životinja gajenih na pašnjacima, važan deo zdravlja našeg srca, posebno iznutrice koje sadrže vitamine, gvožđe, cink, magnezijum, selen i druge hranljive materije. Prema njegovim rečima, iznutrice su odlična hrana za srce i varenje.

- Nabavite najkvalitetnije meso, sačuvajte iznutrice, kožu i kosti i od njih napravite supu - objašnjava kardiolog.

Mahunarke

Mahunarke
foto: Profimedia

Pošto je zdravlje creva povezano sa mnogim procesima, ono takođe može uticati na zdravlje srca, mozga i kože. Da bi vaše srce i creva bili zdravi, Dejvis predlaže da date prioritet unosu vlakana redovnim konzumiranjem zdravih mahunarki. Takođe je upozorio da ljudi koji su na striktnoj dijeti, sa malo ugljenih hidrata i ne obraćaju pažnju na unos ovih izvora vlakana, ,mogu dugoročno imati velike zdravstvene probleme.

Esencijalna ulja

Eterična ulja se obično koriste u aromaterapiji, a Dejvis je rekao da određena ulja u hrani mogu imati koristi za zdravlje creva i srca. Tako je u svojoj praksi primetio da su terpeni iz eteričnih ulja veoma efikasni. Studija sugeriše da uzimanje određenih esencijalnih ulja može biti od pomoći u trenucima probavnih tegoba. Primera radi, ulje peperminta olakšava crevne tegobe. U međuvremenu, istražena je efikasnost ulja gorke pomorandže, za zdravlje stomaka. Dejvis preporučuje korišćenje eteričnih ulja na veoma specifičan način jer ih, kako upozorava, ne treba uzimati direktno. Naime, ova ulja su veoma jaka, pa ih je potrebno pravilno razblažiti kako bi se izbegla štetna dejstva. Takođe napominje da je dobra ideja da se konsultujete sa svojim lekarom pre upotrebe eteričnih ulja u ishrani.

(Espreso/Informer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.