SRBI SU RECEPT PREUZELI OD TURAKA I OD TADA NE MOGU BEZ NJEGA: Tradicionalna poslastica od koje ide voda na usta
Sutlijaš, Foto: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic

njam njam

SRBI SU RECEPT PREUZELI OD TURAKA I OD TADA NE MOGU BEZ NJEGA: Tradicionalna poslastica od koje ide voda na usta

Ako volite suvo grožđe, dodajte ga, da se kuva u mleku, imaće divan ukus

Objavljeno:

Vreme je da vaše najmilije obradujete sjajnim specijalitetom!

Sutlijaš je orijentalna poslastica koja se sprema u mnogim svetskim kuhinjama. Srpski narod ga je preuzeo od Turaka i vremenom je sutlijaš postao tradicionalni srpski dezert.

Sutlijaš

Za sutlijaš vam je potrebno: -2 dl pirinča (šolja od 2 dl kao mera za pirinač)

-trun soli

-1 l mleka

-1 vanilin šećer

-8 kašika šećera

-suvo grožđe (po želji)

-malo cimeta

Priprema:

1. 2dl pirinča operite pod mlazom vode, stavite u šerpu i nalijte vodom, tek toliko da pirinač bude preliven. Stavite da se kuva, pa dodajte trun soli. Kad provri, smanjite temperaturu, pa pomalo dolivajte još oko 1 dl vode (sve pomalo, nikako odjednom). Stalno mešajte varjačom, da se ne zalepi za dno šerpe i ne zagori.

Sutlijaš
foto: Printscreen/Youtube/ Marina's kitchen

2.Kad uvri sva voda, dodajte mleko, opet po malo, ne sve odjednom. Mešajte. Kako pirinač upija mleko i bubri, dolivajte još. Sutlijaš je brzo skuvan, za najviše petnaestak minuta, ali je neophodno stalno mešanje, da ne zagori… A onda: 3.Ako volite suvo grožđe, dodajte ga, da se kuva u mleku, imaće divan ukus.

4.Kad je pirinač skuvan, a mleko se zgusnulo, dodajte šećer i vanilu, promešajte još minut dva na ringli. Pre nego što razlijete sutlijaš u posudice, ostavite ga u poklopljenoj šerpi desetak minuta da odstoji.

5.Razlijte sutlijaš u čaše, i pospite cimetom.

(Espreso/Opanak)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.