ELEKTRIČAR KONAČNO DAO ODGOVOR, OVAKO SE ŠTEDI STRUJA: Evo da li treba bojler biti upaljen STALNO ili PO POTREBI
Ilustracija, Foto: Profimedia

OBRATITE PAŽNJU

ELEKTRIČAR KONAČNO DAO ODGOVOR, OVAKO SE ŠTEDI STRUJA: Evo da li treba bojler biti upaljen STALNO ili PO POTREBI

Nemanja Nikolić, stručnjak za struju, kaže za Infosavetnik.com da je bojler najbolje uključiti kada je struja jeftina

Objavljeno:

.

Nemanja Nikolić, stručnjak za struju, kaže za Infosavetnik.com da je bojler najbolje uključiti kada je struja jeftina.

To treba da radite noću, jer ćete tako uvek imati toplu vodu ujutru, a struja je jeftina tokom noći. Pošto tada niko ne koristi vodu, bojler ćete napuniti toplom vodom.

Veoma je pogrešan stav da bojler uvek treba da bude uključen, jer termoregulator radi samo po potrebi, odnosno zagreva vodu samo kada vidi da treba. Tako trošite struju, a ponekad u nekim domaćinstvima sistem može da pokvari, a vi ćete imati problem sa instalacijama, što vam može predstavljati veliki problem.

Bojler
foto: Profimedia

Promenom kućnih navika možete smanjiti račune za struju, što svima, a posebno penzionerima, može značiti značajne uštede u mesečnom budžetu. Među najvećim potrošačima u domaćinstvu su klima uređaj, termoakumulacioni šporet, rerna, veš mašina i mašina za pranje sudova.

Možete uštedeti na potrošnji klima uređaja smanjenjem temperature hlađenja. Na samo jednom nižem nivou možete uštedeti oko tri odsto struje. Ako perete veš na 40 stepeni a ne na 60, mašina će trošiti duplo više struje. Takođe, nekoliko minuta pre kraja ugasite šporet ili rernu, jer će se jelo kuvati ili peći još neko vreme dok se uređaj hladi.

Zamrzivač, Frižider, Štednja
foto: Printscreen/youtube, printscreen/reddit, EPA

Frižideri i zamrzivači su veliki potrošači, posebno zato što su stalno uključeni. Dakle, nemate opciju da isključite uređaj, ali ćete uštedeti ako malo smanjite temperaturu hlađenja.

Struju možete uštedeti i ako smanjite količinu odeće koju peglate, mada to ne znači da morate da izlazite zgužvani.

I pokušajte da odolite peglanju peškira, posteljine, kuhinjskih peškira...

Takođe, zamenite obične sijalice štedljivim ili LED sijalicama, jer troše i do 80 odsto manje energije i traju desetak puta duže od običnih.

1. Plan

Kad god možete, kuvajte obroke na veliko, dva ili tri dana. Nije ista potrošnja struje ako šporet palite svaki dan ili recimo jednom do dva puta nedeljno.

2. Isključite utikač iz utičnice

Ne ostavljajte uređaje na čekanju, već ih isključite. Na primer, televizor troši do 24 odsto energije iako je isključen. Oko šest odsto električne energije u domaćinstvu odlazi na uređaje u stand-bi funkciji.

3. Pazite na temperaturu...

Uverite se da vrata frižidera nisu dugo otvorena, inače će mnogo toplote ući unutra. U tom slučaju uređaj će ponovo morati da snizi temperaturu na uobičajenu, a za to će crpiti dodatnu količinu struje.

4. Frižider na hladnom

Stavite frižider na najhladnije mesto u kući. Ne izlažite ove uređaje sunčevoj svetlosti. Hladniji prostor znači veću uštedu energije, jer svaki stepen niže smanjuje potrošnju električne energije i do šest odsto.

5. Priključite mašinu za pranje veša na toplu vodu

Ako je moguće, priključite mašinu za veš na dovod tople vode, a ne na hladnu, jer veš mašina i mašina za pranje sudova troše najviše struje za zagrevanje vode.

6. Obratite pažnju na veličinu posuđa

Prilagodite veličinu tiganja količini hrane koju kuvate. Ako stavite malo hrane u preveliku posudu, potrošićete previše energije.

7. Izbegavajte "stand-bi" režim rada

Ako je moguće, ne držite električne uređaje u "stand-bi" režimu (najčešće crveno svetlo) jer se tako godišnje troši do osam odsto električne energije.

8. Isključite računare kada ih ne koristite

Kada ne koristite računar, obavezno ga isključite. Ako mora da ostane uključen, onda barem isključite monitor, jer na taj uređaj pada najveća potrošnja energije računara.

9. Ne ostavljajte punjače uključene

Neki punjači za mobilne telefone, kamere, računare... nastavljaju da troše struju i nakon što ih isključite sa uređaja koji ste punili. Zato ih obavezno isključite kada ih ne koristite.

10. Kraće se tuširajte

Smanjite vreme tuširanja na manje od pet minuta. Izbegavajte kupanje u kadi, jer će tuširanje potrošiti upola manje struje i vode nego kupanje.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.