NAŠI STARI SU SVAKODNEVNO DODAVALI 1 STVAR U KISELI KUPUS: Samo na taj NAČIN im se NIKADA nije KVARIO
Kiseli kupus u buretu, Foto: Bakina kuhinja

ZAPAMTITE TO

NAŠI STARI SU SVAKODNEVNO DODAVALI 1 STVAR U KISELI KUPUS: Samo na taj NAČIN im se NIKADA nije KVARIO

Od sada ćete obraćati pažnju na to kako da ga sačuvate

Objavljeno:

Često se dešava da kiseli kupus propadne, a da niste ni svesni zbog čega se to dešava.

Jednu stvar svi zaboravljaju da urade i zbog toga ga bacaju.

Od sada ćete obraćati pažnju na to kako da ga sačuvate.

Kiseli kupus, Kupus
foto: Bakina kuhinja

Ipak, mnogima se i nakon višegodišnjeg iskustva dogodi da im ukiseljen kupus brzo propadne.

Zato vam Alo donosi nekoliko trikova koji će to sigurno sprečiti, kao i osnovna pravila zbog kojih će najlepša turšija uspeti i početnicima.

Kiseli kupus
foto: Printscreen/Youtube/Bokina kuhinja

Najprostiji recept

Na 30 kg kupusa stavlja se kilogram soli. Skinu se prvi listovi, na korenu se nožem zareže krstić i glavice se ređaju u bure. S obzirom da su okrugle i da ih je nemoguće lepo složiti, nekoliko glavica kupusa treba preseći na četvrtine i polovine i njih ugurati između celih glavica kako bi sve glavice čvrsto stajale.

Zatim se naliva voda u bure, tako da bude dva prsta iznad glavica na vrhu, pa se odozgo stavi drveni ili plastični pritiskač.

Kiseli kupus
foto: Printscreen/RTS

Preko pritiskača ljudi obično stavljaju kamen ili veću teglu napunjenu vodom, i to je u redu kada je bure puno do vrha. Ali, ako vam je ostalo prostora, rizikujete da se kupus brže pokvari, zbog dotoka vazduha. U ovom slučaju najbolje je napuniti veću najlon kesu vodom i staviti je preko kupusa.

Bez pretakanja rasola

Da ne biste morali da pretačete rasol, predlažemo sledeći trik - preko pritiskača ili kese s vodom raširite gušću pamučnu krpu, pa na nju stavite još soli. Tako će se so polako otapati i padati do dna bureta.

Kiseli kupus, Kupus
foto: Bakina kuhinja

Temperatura je važna

Dok se ne ukiseli (oko mesec dana), kupus mora da stoji na sobnoj temperaturi. Ne sme da bude mnogo hladno. Na hladnije mesto kupus treba premestiti kasnije, gde temperatura ne bi trebalo da prelazi 5 stepeni (podrum, garaža...).

Kontrolišite količinu vode

Tokom mesec dana kiseljenja povremeno treba kontrolisati količinu vode u buretu, naročito prvih dana. Kupus ne sme da bude van vode, pa je dolivajte po potrebi. Ako koristite kamen ili teglu, obavezno ih ispirajte bar svaki drugi dan.

(Espreso/Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.