EVO ZA ŠTA JE DOBRA ŠAKA LEŠNIKA: Ima ih U SVAKOJ RADNJI, direktno UDARAJU na OVO
Lešnik, Foto: Lorenzo Di Cola/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

SJAJNO

EVO ZA ŠTA JE DOBRA ŠAKA LEŠNIKA: Ima ih U SVAKOJ RADNJI, direktno UDARAJU na OVO

Osim značajnih količina nezasićenih masnih kiselina, te minerala i vitamina, lešnici su bogati i fitosterolima

Objavljeno: 10:36h

Leska je grmolika biljka široko rasprostranjena po Evropi i Zapadnoj Aziji. Obično naraste između tri i osam metara u visinu, te daje ukusne i nutritivno bogate plodove – lešnike. Lešnjak spada u grupu orašastih plodova i zahvaljujući svojoj velikoj popularnosti širom sveta zastupljen je u mnogim receptima i proizvodima.

Koliko je popularan govori nam činjenica da se u svetu svake godine proizvede preko 800 hiljada tona lešnika. Za njegovu popularnost ponajviše je zaslužan njegov specifičan slatkasti ukus kao i visoke nutritivne vrednosti. Lešnik je bogat zdravim mononezasićenim i polinezasićenim mastima, koje čine daleko najveći udeo u njegovim ukupnim masnoćama.

Ishrana, Kreme, Detoks, Zdravlje, Lešnik, Paradajz, Zeleni čaj, Sunčanje, Suncokret
foto: Profimedia

Odličan izvor nutrijenata

Lešnici spadaju u hranu relativno bogatu kalorijama, pa tako 100 grama lešnika sadrži 628 kcal. Najveći udeo u 100 grama lešnika otpada na masnoće, približno 61 gram. Ovde posebno dolaze do izražaja zdrave mononezasićene i polinezasićene masne kiseline s udelima 7,9 grama na 100 grama. Lešnik je jako dobar izvor dijetalnih vlakana, pa tako 100 grama lešnika sadrži 10 grama vlakana, što je 39 odsto dnevno preporučene količine.

Proteini su takođe sastavni deo ove namirnice. Nalazimo ih u količini od 15 grama na 100 grama lešnika, što je oko 30 odsto dnevne preporučene količine za prosečnu osobu.

Lešnici su jako dobar izvor minerala - mangana, bakra, magnezijuma, fosfora i gvožđa. Bogati su vitaminima E, B i folnom kiselinom.

Direktno utiče na nedostatak pomenutih minerala i vitamina i hrane organizam.

(Espreso/Stil)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.