MNOGI SRBI GODINAMA POGREŠNO OKREĆU PALAČINKE: Evo kako se to ZAPRAVO RADI, caka je u OVOME
Palačinke, Foto: PRINTSCREEN/YOUTUBE/VIKA-SIMPLE RECIPES

KO BI REKAO

MNOGI SRBI GODINAMA POGREŠNO OKREĆU PALAČINKE: Evo kako se to ZAPRAVO RADI, caka je u OVOME

U nastavku vam donosimo 7 najčešćih grešaka u pravljenju palačinaka (i kako ih izbeći)

Objavljeno:

Palačinke su sigurno jedna od najrasprostranjenijih i najomiljenijih poslastica širom sveta. Recept je vrlo jednostavan i skoro svako zna da ih napravi. Međutim, prilikom pripreme ove poslastice, nije retkost da Vam se potkradu neke greške koje mogu uticati na ukus i kvalitet palačinki. Izbegnite ih...

Greška #1 : Kvalitet sastojaka

Palačinke se prave od samo nekoliko sastojaka, tako da je svaki sastojak bitan i može imati dosta uticaja. Zbog toga je veoma važno da koristite kvalitetne sastojke jer će to promeniti ukus i strukturu samih palačinaka.

Kako rešiti problem?

Koristite samo kvalitetne i sveže sastojke za smesu. Odlazak u prodavnicu i nabavka određenog tipa brašna ili jaja se može činiti kao gubitak vremena, ali verujte da je to vredno Vašeg vremena.

Greška #2 : Zanemarivanje tačne mere sastojaka

Kada je u pitanju spremanje deserta, tačna mera je ključna stvar. Ukoliko sastojke stavljate „od oka“ možete upropastiti sav trud, a čak i najmanja greška može prouzrokovati katastrofu.

Kako rešiti problem?

Nemojte pokušavati da dobijete na vremenu tako što nećete vagati sastojke. Koristite digitalnu vagu i izmerite težinu za sve ono što je potrebno za recept. Možda je potrebno malo više vremena, ali će krajnji rezultat biti mnogo bolji.

Palačinke
foto: Privatna arhiva

Greška #3 Previše izmiksano ili umućeno testo

Ovo će Vam možda zvučati čudno, ali grudvice u testu nisu ono najgore što može da Vam se desi. To je previše umućeno testo. Tako da idući put malo više razmislite pre nego odlučite da temeljno umutite testo.

Kako rešiti problem?

Sastojke mutite samo onoliko vremena koliko je dovoljno da bi se sastojci sjedinili. Bolje je imati nekoliko grudvica u testu nego da napravite žilave palačinke.

Greška #4 Previše ulja

Ukoliko ulje samo ulijete u tiganj, vrlo je verovatno da će završiti na samo jednoj strani. Kao rezultat toga, palačinke će biti pečene samo sa jedne strane, ili će na rubovima zagoreti a u sredini će biti nedopečene.

Kako rešiti problem?

Dodajte veoma malo ulja i nikad ne sipajte direktno u tiganj. Koristite četkicu, sprej ili ubruse za ravnomerno premazivanje tiganja.

Greška #5 : Dodavanje čokolade ili suvog grožđa u testo

Palačinke sa čokoladom ili suvim grožđem zvuče divno, to nažalost nije najbolja ideja. Ukoliko razmišljate da ove sastojke direktno dodate u testo velika je verovatnoća da će zagoreti i pre nego što testo bude gotovo.

Kako rešiti problem?

Umesto da ove sastojke dodate direktno u testo, dodajte ih na pripremljene palačinke.

Greška #6 Upotreba neodgovarajućeg tiganja i pečenje na pogrešnoj temperaturi

Ukoliko koristite tiganj sa tankim dnom palačinke mogu zagoreti. Takođe, ukoliko palačinke pečete na visokoj temperaturi, budite oprezni da ne bude previsoka.

Kako rešiti problem?

Najbolje je koristiti veliki, teži tiganj koja će obezbediti da se palačinke ravnomerno ispeku. Potrebno je malo više vremena kako bi se pronašla odgovarajuća temperatura, ali pokušajte sa 85 – 90% od maksimalne temperature.

Greška #7: Okretanje palačinaka prebrzo i previše puta

Prečesto i prebrzo okretanje palačinaka je najčešći način uništavanja istih jer mogu zagoreti, raspasti se ili ostati ne pečene.

Kako rešiti problem?

Sačekajte dok se na gornjoj strani ne pojave mehurići. Kada mehurići nestanu, tada je vreme da okrenete palačinke – samo jednom! Budite strpljivi i verujte u proces.

(Espreso/top-shop)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.