EVO KOJE MLEKO JE NAJZDRAVIJE: I doktori tvrde, odgovor je samo JEDAN
Mleko, Foto: RINA

JASNO JE

EVO KOJE MLEKO JE NAJZDRAVIJE: I doktori tvrde, odgovor je samo JEDAN

Njima čovek nije toliko važan, jer su vekovima magarci opstajali i bez njega.

Objavljeno:

Priroda ih je programirala da sa urođenim instinktom i njuhom nepogrešivo pronalaze hranu i piju vodu sa potoka, kupaju se i rashlađuju, a magarice se daleko od očiju radoznalih pogleda drugih životinja ždrebe negde u gustom grmlju. Dobro podnose leta, ali i zime, jer magarcima ne škodi boravak na otvorenom ni na minus 25-30 stepeni Celzijusa.

Ali, magarci jesu oduvek bili potrebni čoveku. U davnim vremenima su im bili glavno prevozno sredstvo i nosači opreme za putovanje. Kasnije je magarac dobio sličnu ulogu, kao predvodnik stada ovaca, a odvajkada se i magareće mleko koristilo za ishranu ljudi. Neretko i kao lek. Magareće mleko i danas jeste najzdravije, najlekovitije, ali i najskuplje, jer je za litar ovog “tečnog belog leka” potrebno izdvojiti od 2.400,00 do 6.000,00 dinara.

MAGAREĆE MLEKO – DREVNI LEK

Magareće mleko su stari narodi visoko cenili. Grci su ga smatrali odličnim lekom, a Rimljani luksuznim pićem. Otac medicine – Hipokrat ga je preporučivao za mnoge bolesti, naročito trovanja, rane. A Kleopatra se kupala u njemu, da bi zadržala lepotu svoje kože. Ono ima revitalizujuće dejstvo na ceo organizam. Veoma je efikasno protiv problema kože, za jačanje imuno sistema, za oporavak i protiv hroničnog umora, tvrde doktori.

Nilski konj, beba nilski konj, beba, Zoološki vrt, Zoo vrt, Beo zoo vrt, Leopard, Pingvini, Kornjače, Magarac
foto: Aleksandra Čolić

Magareće mleko je po sastavu najsličnije majčinom, što je od velikog značaja posebno za novorođenčad, budući da ne izaziva alergije. Sadrži i 60 puta više vitamina C od kravljeg mleka, a budući da je bogat vitaminima A,D i E, i da je dragocen izvor kalcijuma i fosfora, mnogi stručnjaci ga smatraju nutricionistickim zlatnim rudnikom.

Magareće mleko se koristi i kao afrodizijak. Takođe sadrži i imunoglobulin, protein koji ojačava imuni sistem, i čini ga savršenim pićem za prevenciju borbe protiv virusnih i bakterioloških agresora. Ovaj zdravi napitak se preporučuje i pacijentima koji su pod hemioterapijom, kao i ljudima koji boluju od plućnih bolesti, poput astme, bronhitisa i suvog kašlja.

MAGAREĆE MLEKO – UKUS I MIRIS

A koliko god da su dobro obavljali sve poslove koje im je čovek zadavao, i činjenica da su u suštini magarci radoznali, umiljati i vole prisustvo čoveka, postali su, ipak, sinonim za tvrdoglavost. Od svete životinje u Egiptu, dogurao je do sinonima siromaštva i mukotrpnog života. I švajcarska poslovica kaže: “Kada bi se radom moglo obogatiti, magarac bi nosio zlatni samar.” Ipak, ta “tvrdoglava” stvorenja daju nam mleko koje ima izuzetna lekovita svojstva. Magareće mleko je, zbog visokog sadržaja mlečnog šećera laktoze, slatkog ukusa i bez posebnog mirisa.

(Espreso/Premiumsrbija.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.