EVO ŠTA SVE ZAPRAVO SADRŽI KESICA SODE U SEBI: Niste znali da ima I OVO, sa jednim proizvodom je NE MEŠAJTE
Soda bikarbona, Foto: Profimedia

VAŽNO

EVO ŠTA SVE ZAPRAVO SADRŽI KESICA SODE U SEBI: Niste znali da ima I OVO, sa jednim proizvodom je NE MEŠAJTE

Najvažnije kod upotrebe sode bikarbone u zdravstvene svrhe je da se ne koristi prekomerno, jer ako se često unosi oralno, može da ošteti jetru

Objavljeno: 22:17h

Soda bikarbona se od davnina koristi kao jedan od najčešće upotrebljavanih sastojaka u domaćinstu za širok spektar namena: od higijene, preko pomoćnog zdravstvenog sredstva, do dezinfekcije prostora i tela.

Za upotrebu u zdravstvene svrhe preporučuje se medicinska, prečišćena soda-bikarbona sa oznakom „100 odsto natrijum bikarbonat“, piše eKlinika.

Soda bikarbona se u ishrani koristi kao aditiv E500 i daje baznu reakciju, pa se često koristi za neutralisanje kiselina. Ako ste čuli od komšinice da je dobro koristiti sodu bikarbonu sa recimo sirćetom, tu malo zastanite, jer jedno poništava drugo. Neutralisanjem kiseline pomoću baze nastaju voda i ugljen dioksid, CO2, piše nadijeti.com

Farmaceutske kompanije koriste sodu bikarbonu kao jeftinu sirovinu za izradu lekova-antacida. Ako se soda bikarbona koristi kao lek protiv gorušice, treba biti jako oprezan. Soda kao baza povećava pH vrednost krvi (ide se ka baznom) istovremeno povećavajući količinu natrijuma koji direktno utiče na povećanje krvnog pritiska.

Soda bikarbona se ponekad koristila u kuvanju zelenog povrća, jer mu daje jarko zelenu boju - što je opisano kao veštački izgled - zahvaljujući reakciji sa hlorofilom pri čemu nastaje hlorofilin.

Pored toga, u nedostatku kiseline, termičkim raspadanjem natrijum bikarbonata nastaje i natrijum karbonat, koji je jako alkalan i daje pečenom proizvodu gorak, „sapunasti” ukus i žutu boju. Pošto se reakcija odvija sporo na sobnoj temperaturi, smeše (testa za kolače itd.) mogu se ostaviti da stoje bez narastanja dok se ne zagreju u rerni.

(Espreso/eKlinika,nadijeti-com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.