OVO JE PRAVA ISTINA O TOME ZAŠTO SINTETIČKA ODEĆA SMRDI: Mnogi će se ZGROZITI kada čuju razlog
Ilustracija, Foto: Profimedia

OBRATITE PAŽNJU

OVO JE PRAVA ISTINA O TOME ZAŠTO SINTETIČKA ODEĆA SMRDI: Mnogi će se ZGROZITI kada čuju razlog

Tuširanje i dezedorans nisu dovoljni da se otarasite neprijatnog mirisa. Možda bi ipak trebalo da počnete da nosite pamučnu odeću na trenin

Objavljeno: 16:07h

Sintetička odeća zadržava na sebi bakterije koje izazivaju neprijatan miris posle intenzivnog vežbanja, tvrde američki istraživači.

Sintetička odeća dugo traje, lako se pere, i ne gužva se toliko – zato nije ni čudo što je sve više odeće koju nosimo, naročito sportske, napravljeno od sintetičkih materijala, poput poliestera i elastana. Pri tom poliester odvodi znoj sa našeg tela, zbog čega se oseamo komotnije tokom intenzivnog vežbanja. Međutim, ukoliko pomirišete vašu sintetičku trenerku kada završite sa treningom, uočićete da je njen miris daleko neprijatniji nego kod pamučne odeće.

Američki istraživači su našli odgovor na pitanje zašto je to tako. Uporedili su miris sintetičke odeće, pamučne odeće i odeće od mešanog materijala kod 26 ljudi, nakon jednočasovne vožnje bicikla. Istraživači su nedvosmisleno utvrdili da je miris odeće od poliestera značajno manje prijatan, te da je intenzivniji, jači, više ustajao, nalik amonijaku, znojaviji i kiseliji.

Analiza odeće je pri tom pokazala da su se bakterije koje izazivaju neprijatan miris velikoj količni nalazile na sintetičkoj odeći. Na odeći od mešovitog materijala bilo ih je u manjim količinama, dok ih na pamučnoj odeći nije bilo uopšte.

Tuširanje i dezedorans nisu dovoljni da se otarasite neprijatnog mirisa. Možda bi ipak trebalo da počnete da nosite pamučnu odeću na trening

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.