EVO ZAŠTO ŠKOTI DODAJU VODU U VISKI: Imaju JAK razlog, ni najveći ljubitelji NISU ZNALI
Foto: Profimedia

otkrivamo

EVO ZAŠTO ŠKOTI DODAJU VODU U VISKI: Imaju JAK razlog, ni najveći ljubitelji NISU ZNALI

Irska i Škotska, sa svojim dugim tradicijama pravljenja "vode života", uspele su da steknu određene zavisnosti u kombinovanju plemenitog pića sa odgovarajućim tečnostima

Objavljeno: 16:05h

Viski u Rusiji uopšte nije isti kao u Engleskoj ili Irskoj. Tamo mogu popiti čašu vina pre večere ili čašu viskija posle, ali kod nas količinu koja se popije određuje samo mogućnosti gostiju i finansije domaćina. Šta pijemo sa viskijem? Ovo je dvosmisleno pitanje - izbor zavisi ne samo od vrste pića, već i od preferencija gostiju.

Šta piju sa viskijem u Evropi i SAD?

Irska i Škotska, sa svojim dugim tradicijama pravljenja "vode života", uspele su da steknu određene zavisnosti u kombinovanju plemenitog pića sa odgovarajućim tečnostima. Čak su i SAD, uprkos svojoj ne tako dugoj istoriji, dobile nekoliko ideja. Pa, Rusija ima svoje tradicije - gozbe bez obilne hrane su retke kao i gosti koji ne piju.

Najčešće se viski meša sa tečnostima kao što su:

voda; kafa; kokteli sa alkoholnim i bezalkoholnim komponentama.

Voda
foto: Profimedia

Voda je upravo ono što dodaju sami Škoti. Voda omekšava ukus i smanjuje snagu. Količina aditiva varira od nekoliko kapi do odnosa od 50 do 50 - ovde sve odlučuju individualne preferencije, kao i jačina i ukus određenog pića.

Protivnici ovog razblaživanja ističu da je viski već tokom flaširanja razblažen vodom. Dodavanje dodatne tečnosti tokom serviranja dovodi do neravnoteže u ukusu i aromi pića zbog razlika u hemijskom sastavu vode između kupca i proizvođača.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.