OVE NAMIRNICE MOGU DA VAM DRŽE HOLESTEROL POD KONTROLOM: Nikad nećete imati BOLJI, same OBAVLJAJU POSAO
Ilustracija, Foto: AP

vaŽno

OVE NAMIRNICE MOGU DA VAM DRŽE HOLESTEROL POD KONTROLOM: Nikad nećete imati BOLJI, same OBAVLJAJU POSAO

Raznolikost ishrane je veoma važna za kontrolu holesterola

Objavljeno: 14:15h

Jelovnik za režim ishrane koji će pomoći da spustimo visoke vrednosti holesterola je neophodno isplanirati tako da se nikako ne isključuju čitave grupe namirnica, i da ishrana bude što raznovrsnija

Holesterol i njegov visok nivo jedan je od čestih zdravstvenih problema sa kojim se bori ogroman broj ljudi. Promena načina ishrane je efikasan prirodni način sprečavanja gomilanja naslaga na zidovima i začepljenja arterija, kao i prevencije ateroskleroze. Već nakon kratkog vremena pridržavanja novih pravila i uključivanja namirnica koje potvrđeno utiču na spuštanje nivoa holesterola, osetićete pozitivne efekte na kompletno zdravlje

Raznolikost ishrane je veoma važna za kontrolu holesterola

Holesterol
foto: Profimedia

Različite namirnice snižavaju nivo holesterola svaka na svoj način.

Ključne komponente ishrane koja značajno snižava nivo holesterola ali i triglicerida, kao i krvni pritisak, jesu povrće, voće, riba, integralne žitarice i orašasti plodovi . Naravno, prelazak na ovakav režim ishrane zahteva više pažnje i discipline od samog dnevnog unosa statina. To prvenstveno znači proširivanje liste namirnica koje uobičajeno koristimo, i njihovu raznovrsnost. Moguće je da ćemo morati da se naviknemo na neku potpuno novu paletu ukusa. Trud je više nego vredan, jer je to apsolutno najprirodniji način za snižavanje holesterola, ali i izbegavanje rizika od problema sa mišićima i drugih neželjenih efekata koji mogu da se jave usled korišćenja statina. Ovakva ishrana pomaže arterijama da ostanu fleksibilne i da bolje reaguju na masnoće, a dobra je i zdravlje kostiju, probavu, vid i mentalno zdravlje.

Ovas, ječam i druge integralne žitarice

Pšenica, Smesa, Žitarice
foto: Profimedia

Lak prvi korak ka snižavanju nivoa holesterola mogao bi da bude činija ovsenih pahuljica ili barenog celog zrna ovsa za doručak. Jedan od najvećih kvaliteta ovsa jeste visok sadržaj rastvorljivih vlakana. Možete da dodate bananu ili koštunjavo voće koje volite. Dobar izbor su i ječam, ovsene mekinje ili druge integralne žitarice koje upravo zbog visokog sadržaja vlakana smanjuju i rizik od razvoja kardiovaskulanih bolesti.

Pasulj održava osećaj sitosti

Pasulj je posebno bogat rastvorljivim vlaknima. Vari se nešto duže, što znači da ćete se se posle obroka osećate sito i taj osećaj će potrajati. Upravo to je i jedan od razloga što se pasulj preporučuje u režimima za gubljenje kilograma. Neki ljudi mogu da imaju probleme sa nadimanjem od pasulja. Oni bi trebalo da konzumiraju azuki pasulj ili druge mahunarke, poput sočiva.

Orašasti plodovi

Orasi
foto: Printscreen/Youtube/nadasimic

Veliki broj istraživanja pokazao je da je konzumiranje badema, oraha, kikirikija i drugih orašastih plodova izuzetno dobro za srce. Šaka orašastih plodova dnevno može, prema navodima studija, da spusti nivo LDL holesterola i do 5 odsto. Orašasti plodovi sadrže i druge hranljive materije koje štite srce i sprečavaju kardiovaskularne komplikacije.

Koje voće snižava holesterol

Jabuke, grožđe, jagode, agrumi i bobice su bogati pektinom, vrstom rastvorljivih vlakana koja snižavaju LDL holesterol. Ni u konzumiranju voća ne treba preterivati, jer su neke vrste bogate šećerima. Takođe, najbolje ga je konzumirati kao užinu i nikako pred spavanje, upravo zbog razgradnje složenih šećera.

Hrana obogaćena sterolima i stanolima

Steroli i stanoli ekstrahovani iz biljaka povećavaju sposobnost tela da apsorbuje holesterol iz hrane. Namirnice sa njihovom najvećom koncentracijom su biljna ulja i to kukuruzno, suncokretovo, sojino i maslinovo. Biljni steroli i stanoli snižavaju nivo triglicerida i ukupnog LDL holesterola tako što redukuju apsorpciju žučnih kiselina i holesterola iz hrane. Ako konzumiramo 2 grama biljnih sterola ili stanola dnevno, možemo da smanjimo nivo LDL holesterola i za oko 10 odsto.

Soja i proizvodi od soje

Konzumiranje soje i proizvoda poput tofua i sojinog mleka takođe može da bude od koristi. Analize pokazuju da je konzumiranje 25 grama sojinih proteina dnevno može da smanji LDL holesterol za 5 do 6 odsto.

(Espreso/Eklinika/Ma.R.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.