BAKA KOJA JE PODIGLA 11 DECE IMA VAŽAN SAVET ZA SVE: Čitaćete OVO širom otvorenih očiju
Baka, ilustracija, Foto: youtube/printscreen-Eyewitness News ABC7NY

VAŽNO

BAKA KOJA JE PODIGLA 11 DECE IMA VAŽAN SAVET ZA SVE: Čitaćete OVO širom otvorenih očiju

Važno je da ovo znate

Objavljeno: 10:17h

Nakon rođenja prvog deteta, poznata australijska blogerka Konstans Hol podlegla je savremenim stresovima majčinstva, pa je odlučila da se za savet obrati mami koja je podigla 11-oro dece i nikada nije izgledala kao da će svakog trenutka „izgoreti“.

Kako je to moguće, pitala ga je, a on joj je mirne duše odgovorio:

,,Ona se nikada nije ni upola toliko živcirala kao što se živcirate vi moderne mame!“

Savršen savet koji joj je objasnio dodatnim rečima – „Ona nije morala da ide u banku, nije morala da trči u prodavnicu, ona nije ni znala, niti je htela da se toliko nervira oko svega oko čega se vi živcirate. Njoj i mnogim mamama pre nikada nije bilo tako važno da njihova beba mora da dostigne svaki svoj razvojni korak u nekom zadatom vremenu. Ona je jednostavno podizala svoju decu, uživajući u njima i u njihovom društvu“.

Nije li to zaista savršen savet i jedan bezbrižan put koji bi moderne mame definitivno trebale da pronađu.

Starica, Baba, Baka, Ruke, Štap, Starost, Starija žena
foto: AP

Poređenja radi, uz ovaj je savet Konstans na svom Facebook profilu napisala kako to zapravo izgleda danas i zbog čega su mame toliko zastranile.

,,Mnogi od nas danas, stavimo ruku na srce, ne uživamo toliko u našoj deci i svi smo mi zapravo samo upola kao posvećene svojoj deci i to ne zato što to ne želimo – već zato što smo toliko pod pritiskom svega drugog, da baš zbog toga što svojoj deci želimo samo najbolje, najviše nekako ignorišemo njih, a i sebe same“, priznala je Konstans koja inače ima četvoro dece, a javnost je obožava zbog njenog ultra iskrenog stava prema roditeljstvu, prenosi Avaz.ba.

Međutim, čak i kada ona – baš ona – oličenje spontanosti i bezbrižnosti, prizna ovako nešto, odmah nam je jasno u čemu je zapravo problem.

,,Mi se danas toliko trudimo da budemo savršene mame – želimo da budemo super mame, super dojilje, želimo da izgledamo savršeno – idemo u teretanu, trčimo u prodavnicu, idemo u banku, obavljamo poslove, kuvamo organsku hranu, živciramo se na najjače, jer nemamo vremena ni za frizuru da nam neko sakrije te sede, i bukvalno se bojimo da klince nahranimo nekom gotovom večerom koju smo kupile – samo zato da nam ne sude!“

I šta smo zapravo time dobili? Tom stalnom utrkom da budemo najbolje što možemo, pita se ona…

,,Dobili smo to da smo živčanije nego ikad, a iako sve to radimo radi naše dece, ali i naših partnera (jer savršena mama mora biti i savršena žena, zar ne?) ispada da na kraju dana više nemamo vremena da se bavimo bilo čime. I ne samo to“, dodala je Konstans.

I toliko je u pravu da ne može biti više u pravu – „Stalno smo tu negde, ali smo stalno i nekako na pola, i onda se čudimo što nas i naša deca i naši partneri više ne doživljavaju kao pre. I oni nas poslušaju samo na pola, jer se već usred druge rečenice pomalo isključuju zapravo nam vraćajući onako kako se i mi ponašamo prema svima.

Sve zato što smo se toliko trudile da budemo super mame i super žene – umesto da se stvarno opustimo i počnemo da konačno živimo u trenutku – za tu decu koju smo s toliko ljubavi doneli na svet.“

(Espreso/Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.