MARINIRANO PEČENJE IZ RERNE: Samo ovako će kožica ispasti KRCKAVA, a meso ukusno
Pečenje, Foto: Filip Plavčić

recept

MARINIRANO PEČENJE IZ RERNE: Samo ovako će kožica ispasti KRCKAVA, a meso ukusno

Evo kako ispeći ukusno, meko i sočno meso koje će se pamtiti

Objavljeno:

Nema te gozbe kojom proslavljamo kraj godine, ako njome suvereno ne vlada novogodišnje glavno jelo u vidu pečenice – obilne, hrskave, sočne, od koje vam na sam pogled voda ide na usta. To može biti praseće pečenje, zlatno pečena ćuretina ili rozbif, ali mi se često odlučujemo za svinjsku pečenicu. Evo kako ispeći ukusno, meko i sočno meso koje će se pamtiti!

Potrebni sastojci:

  • 1,5- 2kg svinjske plećke ili buta
  • 100 ml ulja
  • 2 čena belog luka
  • 150g suvih kajsija
  • So, biber, aleva paprika, kurkuma
  • ruzmarin, majčina dušica, po želji
Jagnjetina, Pečenje
foto: Printscreen/youtube/MirzaNikšić

Način pripreme:

U suvi pekač ili dublji pleh stavite oko 2 kašike soli, 1 kašičicu: bibera, aleve paprike, kurkume. Pomešajte, pa dodajte polovinu količine ulja i promešajte.

U ceo komad mesa usecite režnjeve od oko 2,3 cm dubine. U mešavinu začina stavite meso i utrljajte dobro, dodajući po potrebi ostatak ulja. Premažite čenovima belog luka pečenicu, po želji isecite beli luk na režnjeve i ostavite ih u prorezima mesa. Možete grančice ruzmarina ili majčine dušice takođe da ostavite u mesu i da ga čvrsto povežete kanapom, da ne bi ispadali i da bi pečenje bilo kompaktno.

U rernu, zagrejanu na 200⁰C, stavite pečenje i zapecite sa svih strana oko 5 minuta, da dobije koricu. Nakon toga nalijte oko 2 cm vode u pekač i poklopite ga ili pleh prekrijte alu folijom, samo ovlaš, smanjite na 180⁰C i pecite oko 90 minuta, pazeći da ne nestane vode, dolivajte da uvek bude najmanje 1 cm tečnosti, da ne bi gorelo i dimilo.

Posle sat i po, otklopite i nastavite da pečete još oko 45 minuta, bez dodavanja vode, da bi pečenica dobila koricu. U pleh, u moču koju je meso pustilo, dodajte suve kajsije u komadu ili isečene na polovine.

Pošto je meso ispečeno, iznesite ga iz rerne i ostavite da odstoji još najmanje pola sata, kako bi se postepeno i lagano se hladilo, a svi sokovi ostali u mesu, pre sečenja. Kada je odmorilo, isecite i skinite kanap, premestite pečenicu na tanjir za serviranje, izvadite suve kajsije. Moču po potrebi ukuvajte do željene gustine i prelijte preko svakog parčeta pečenice, kada je isečete i servirajte sa kajsijama.

(Espreso/LupoMarshal)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.