OVAKO ITALIJANI PRAVE KAFU, MNOGI TVRDE DA JE UKUSNIJA OD TURSKE: Probajte i vi, pa presudite (VIDEO)
Kafa, Foto: Casa Surace Youtube Printscreen

PROCENITE

OVAKO ITALIJANI PRAVE KAFU, MNOGI TVRDE DA JE UKUSNIJA OD TURSKE: Probajte i vi, pa presudite (VIDEO)

Probajte da je skuvate i na ovaj način

Objavljeno:

Moka pot je nezaobilazan za pripremu kafe u Italiji, a u poslednje vreme doživljava sve veću popularnost i u drugim zemljama, posebno imajući u vidu ograničen rad kafića. Sa moka džezvom se i u kući može skuvati bogata, mirisna kafa donekle slična espresu i to bez skupe opreme.

Moka pot je aparat u kojem se kafa priprema tako što se kipuća voda pod pritiskom pare propušta kroz mlevenu kafu. Nazvan je po jemenskom gradu Mocha, a izumeo ga je italijanski inženjer Alfonso Bialetti 1933. godine. Moka pot je vrlo brzo postao jedan od osnovnih elemenata italijanske kulture. Pored Italije se danas često koristi u zemljama Evrope i Latinskoj Americi.

Kako radi moka pot? Moka pot se može naći u različitim veličinama, a mera za jednu kafu je 50 ml. Mogu se koristiti na plinskim ili električnim ringlama i tradicionalno su izrađeni od aluminijuma, mada su ponekad izrađeni i od nerđajućeg čelika ili drugih legura.

Tipična moka kafa se ekstrahuje pri relativno niskim pritiscima od 1 do 2 bara dok je standard za espresso kafu od 9 bara. Zato se kafa iz moka pota ne smatra espressom, a ima i različite karakteristike ukusa

Kako pripremiti kafu u moka potu

Korak 1 Kupite kafu samlevenu za moka pot. (Većina kafeterija prži i melje kafu, važno je napomenuti da je za moka pot). Za jednu dozu kafe od 50ml, ide oko 5g kafe što je otprilike jedna kašičica. U zavisnosti od ukusa možete povećati dozu kafe.

Korak 2 U donju posudu sipajte vruću vodu do graničnika. (podeljena su mišljenja između toga da li se sipa hladna ili vruća voda, probajte obe varijante pa odlučite koja vam više prija)

Korak 3 Napunite levak mlevenom kafom, nije potrebno da pritiskate kafu jer će to otežati prolazak vode. Dovoljno je da protresete malo levak kako bi se kafa slegla.

Korak 4 Zavrnite gornji deo posude čvrsto. Ako ste sipali vruću vodu vodite računa da se ne opečete.

Korak 5 Stavite moka pot na ringlu koja je podešena na srednju jačinu toplote.

Korak 6 Kada voda u donjoj posudi počne da ključa, pritisak će potiskivati lagano mlaz kafe u gornju posudu. Ako se ovo desi naglo, voda je prevruća, a ako se ništa ne dešava duže vreme, treba povećati temperaturu. Kada se čuje zvuk balnočića i grgoljenje, proces je završen i odmah sklonite kafu sa ringle. Sipajte i uživate.

Održavanje Posle upotrebe oprati dobro sve elemente, pošto ostaci od kafe mogu pokvariti ukus pri sledećem kuvanju. Filter sa donje strane se skida uklanjanjem gumenog prstena i čisti sa obe strane veoma lako.

Kada je gumeni prsten nov, može promeniti ukus kafe, pa se preporučuje da se nekoliko puta skuva samo voda, kako bi se miris gume uklonio.

(Espreso/hrana-pice-price.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.