EVO ŠTA NE TREBA DA RADITE KAD SE NA STOPALU POJAVI ŽULJ: Lekari UPOZORILI na najgoru moguću stvar
Foto: Printscreen

važno

EVO ŠTA NE TREBA DA RADITE KAD SE NA STOPALU POJAVI ŽULJ: Lekari UPOZORILI na najgoru moguću stvar

Često se misli da se žuljevi na stopalima pojavljuju samo u leto, kada se koža znoji i osetljivija je na trenje. Međutim, to nije istina. Zima, teška obuća, grubi šavovi na čarapama i dug boravak u obući i te kako mogu da uzrokuju ovu pojavu

Objavljeno:

Žulj na stopalu može da bude i te kako opasan ako se ne leči, a evo šta pomaže.

Pod terminom kalus se podrazumeva koštani ožiljak od vezivnog tkiva, a koji nastaje na mestu preloma ili teže povrede. Kalus kože je sličan, samo je reč o oštećenju koje je nastalo usled produženog pritiska ili trenja. Narodski rečeno, kalus kože je zapravo žulj.

Često se misli da se žuljevi na stopalima pojavljuju samo u leto, kada se koža znoji i osetljivija je na trenje. Međutim, to nije istina. Zima, teška obuća, grubi šavovi na čarapama i dug boravak u obući i te kako mogu da uzrokuju ovu pojavu.

Flaster, Stopalo
foto: Profimedia

"Kalus kože mora obavezno da se leči. U suprotnom, rana neće moći dugo da zaraste jer je praktično 'otvor' za razne infekcije koja im dopušta da uđu u telo", kažu podolozi.

Kako da se brzo rešite kulusa? Ako se kulus nedavno formirao i stalno "puca", onda lekari preporučuju sledeće:

koristite lekovite flastere na bazi silikona, uz dodatak salicilne masti.

na problematično područje nanesite mast za kurje oči koja ima antimikrobni efekat i ublažava upale.

Međutim, u većini slučajeva, narodni "lekovi" mogu da pomognu. Na primer, noću pričvrstite list aloje na žulj i to mesto umotajte zavojem. Limunov sok ili usitnjen crni luk pomoći će da se oslobodite suvih žuljeva. Poželjno je da ove obloge držite što duže, napominju stručnjaci.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.