OVAKO SE PRAVI ŠLJIVOPITA IZ BOSNE: Jelo je kod njih ODOMAĆENO, kada čujete ZBOG ČEGA, razumećete (FOTO)
Ilustracija, Foto: PRINTSCREEN/YT/HOME KITCHEN WITH DANNY

obratite pažnju

OVAKO SE PRAVI ŠLJIVOPITA IZ BOSNE: Jelo je kod njih ODOMAĆENO, kada čujete ZBOG ČEGA, razumećete (FOTO)

Bombast interesantan naziv za jedno starinsko jelo koje je odomaćeno u Bosni

Objavljeno:

Ovako jednostavan i delikatan recept zaista zaslužuje našu pažnju, s obzirom na to da je sezona šljiva (zovu ih modrulje) u jeku, lako ih možemo nabaviti, a tek kada napravimo kolač i probamo nećemo ni pomisliti na neki drugi.

Kolač se uglavnom servira hladan u staklene posude kako bi do izražaja došla fantastična boja šljiva. Može da se posluži i topao sa kuglom sladoleda od vanile, ili pavlakom.

Šta nam je sve potrebno:

1kg zrelih šljiva

150g šećera

100g griza ili prezle

50g brašna

2 vanila šećera

kašičica cimeta

kašika meda (opciono)

100g oraha

100g hladnog putera (ulje)

Način pripreme:

Šljive oprati, iseći na polovine, izvaditi koštice.

Pleh za pečenje namazati puterom pa posuti sa malo šećera.

Šljiva, Šljive
foto: Profimedia

Šljive po plehu rasporediti tako da tamniji deo bude okrenut na gore, preko njih ravnomerno sipati vanila šećer i cimet, griz, brašno, ostatak šećera. Ukoliko stavljate med možete u ovoj fazi. Kockice putera razbacati po šljivama.

Na samom kraju, kolač posuti krupno naseckaniim orasima.

Pleh staviti u zagrejanu rernu i peći 50 minuta na 170C.

Uživajte!

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.