PRE NEGO ŠTO KUPITE ZELENI ILI CRNI ČAJ, OVO MORATE PROČITATI: Može vam UTICATI NA ZDRAVLJE
Zeleni čaj, Foto: Printscreen/Youtube/ Aroma LeihaoFAMILY

paŽnja

PRE NEGO ŠTO KUPITE ZELENI ILI CRNI ČAJ, OVO MORATE PROČITATI: Može vam UTICATI NA ZDRAVLJE

I crni i zeleni čaj se dobijaju od listova iste biljke, glavna razlika je u obradi listova. Manje je obrađen zeleni, zato njemu dajemo prednost

Objavljeno: 14:27h

Listovi zelenog čaja nisu toliko obrađeni kao crni i samim tim i njihov sadržaj hranljivih materija je različit. I zeleni čaj i crni čaj imaju neverovatne zdravstvene prednosti, ali ako još uvek razmišljate da li da izaberete zeleni ili crni čaj, dublje gledanje u razliku između zelenog i crnog čaja može vam pomoći da napravite svoj izbor.

Zeleni čaj

Listovi zelenog čaja ne prolaze 100 odsto proces oksidacije i tako zadržavaju ključne hranljive materije. Još jedna prednost zelenog čaja je da sadrži mnogo manje kofeina od crnog čaja i samo četvrtinu kofeina koji se nalazi u šoljici kafe.

Proces fermentacije zelenog čaja osigurava očuvanje više polifenola, što ga čini bogatim antioksidansima. Nedostatak oksidacije takođe ga čini izuzetno bogatim EGCG (epigalokatehin galat), koji je veoma koristan antioksidans. U kombinaciji sa pravilnom ishranom i vežbanjem može pomoći u smanjenju težine. Čisti organski zeleni čaj takođe pomaže u detoksikaciji koja može poboljšati opšte zdravlje.

Crni čaj

Crni čaj
foto: Printscreen/Youtube/O Svemu i Svačemu

Za razliku od zelenog čaja, EGCG u crnom čaju se gubi tokom procesa fermentacije. Dakle, kada su u pitanju antioksidansi, zeleni čaj ima jasnu prednost. Crni čaj takođe sadrži više kofeina nego zeleni čaj, oko jedne trećine kofeina u šoljici kafe. Takođe je kiseliji od zelenog čaja - ali to se može smanjiti dodavanjem malo limuna.

Crni čaj možda neće biti tako visok kao zeleni čaj na meraču zdravlja, ali je i dalje koristan za telo.

Prednosti zelenog čaja u odnosu na crni čaj

Iako i zeleni i crni čaj sadrže antioksidante koji mogu pomoći u prevenciji određenih bolesti, zeleni čaj je ispred crnog čaja. Pošto je zeleni čaj minimalno obrađen, ima više antioksidanata od crnog čaja, što ga čini odličnim napitkom za uključivanje u vašu ishranu za mršavljenje. Stavite crni čaj u odnosu na zeleni čaj na listu koji je bolji napitak i zeleni čaj će definitivno osvojiti nagradu za zdravije piće.

Dakle, ako ste se pitali koji je bolji zeleni ili crni čaj, napravite svoj izbor i uživajte u piću. U svakom slučaju, ne možete pogrešiti jer su oboje zdravi na svoj način.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.