OVE STVARI U KUĆI NE ČISTITE ČESTO, A NAJVEĆI SU IZVOR BAKTERIJA: Ovo su najgore HIGIJENSKE NAVIKE koje imate
Spavaća soba, Foto: Profimedia

obratite pažnju

OVE STVARI U KUĆI NE ČISTITE ČESTO, A NAJVEĆI SU IZVOR BAKTERIJA: Ovo su najgore HIGIJENSKE NAVIKE koje imate

Peškiri za brisanje nakon tuširanja lako postaju leglo bakterija, buđi i gljivica, i to nakon samo nekoliko dana korišćenja

Objavljeno:

Svi znaju koje su osmovne higijenske navike, ali postoje situacije na koje pojedinci ne obraćaju pažnju.

Ovo su samo neke od mnogih loših higijenskih navika koje možda radite:

1. Nosite mobilni telefon u toalet

Iako vam je možda privlačno da surfujete društvenim mrežama dok sedite na wc šolji, to je sve samo ne dobra ideja. Na njega će se zalepiti mnoštvo bakterija koje će potom stići do vašeg lica, usta…

2. Držite četkicu za zube blizu wc šolje

Kada se četkica za zube nalazi u blizini wc šolje, izložena je svim bakterijama koje se rasprostru vazduhom kroz sitne čestice svaki put kada pustite vodu.

Reč je o nevidljivim oblaku mikroskopskih čestica koje će obaviti sve u blizini i nataložiti se na površinu, pa tako i na četkicu za zube.

WC šolja, WC, Čišćenje
foto: Profimedia

3. Ne menjate peškire dovoljno često

Peškiri za brisanje nakon tuširanja lako postaju leglo bakterija, buđi i gljivica, i to nakon samo nekoliko dana korišćenja. Razlog tome je vlažno okruženje koje pogoduje razvoju mikro organizama, a peškiri su stalno mokri ili vlažni. Dobro je da ih menjate na sva tri do četiri dana.

3. Dugo koristite jedan isti kuhinjski sunđer

Sunđeri za pranje posuđa su kao veliki magneti za mikroorganizme, što zna da dovede do širenja bolesti poput salmonele. Pokušajte da ih ponekad prokuvate u vreloj vodi ili da ih češće menjate.

4. Predugo spavate u istoj posteljini

Na posteljini se skuplja sve i svašta, od prljavštine do sitnih čestica kože, telesnih izlučevina, dlaka… Trebalo bi da je menjate barem svake druge nedelje.

5. Ne čistite grickalicu za nokte

Povremeno je važno alkoholom prebrisati grickalicu za nokte jer može da bude puna bakterija i gljivica, a mnogi nemaju tu naviku. Prljavi nokti mogu da prenesu brojne infekcije.

daljinski
foto: Profimedia / ratmaner / Alamy / Alamy /

6. Idete u krevet sa šminkom

Spavanje sa šminkom verovatno je jedna od najvećih grešaka kad je briga o nezi kože u pitanju. Nataložena šminka začepiće pore, doći će do upale i stvaranja bubuljica. Takođe, šminka na očima zna da dovede do ozbiljnih infekcija.

7. Nikada ne očistite daljinski

Mnogi zaborave koliko je važno očistiti daljinske upravljače. Njih svakodnevno diraju svakakvim rukama, pa su često leglo bakterija i virusa.

(Espreso/Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.