7 najvećih tajni predmeta koje koristite svaki dan! (FOTO)
Foto: wikipedia / Byron Knoll

simboli su oko vas

7 najvećih tajni predmeta koje koristite svaki dan! (FOTO)

Pasta za zube, novčići, oznake na pakovanjima, ako pogledate malo bolje videćete da svaki predmet ima neki tajni znak... Ovo su njihova značenja
Objavljeno:

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Ove stvari su svakodnevne, tako da ni ne obraćate pažnju na njihove detalje, ali kada ih pogledate malo bolje sigurno vas kopka šta ti razni simboli na njima znače.

Kakva je vaša veza? 6 razlika između strasti i ljubavi (FOTO)

1. Misterija tramvajskih žica postavljenih u cik - cak

Ako pogledate pažljivije u tramvajske žice videćete da ne idu u pravoj liniji već da su nameštene u cik - cak liniju. To je zato što svi tramvaji imaju pantografe pričvršćene na svoje krovove. Gornji deo pantografa se postepeno spušta dole iznad glave žice i na kraju mora da se zameni. Zbog ove promene pantografa žice moraju da budu poređane u cik - cak liniju.

foto: Wikipedia / Martin Ortner

2. Ko je ubio kralja?

Često igrate karte, a koliko često obraćate pažnju na to kako su označene i da li imaju određenu simboliku iza likova koji se nalaze na njima? Da li ste primetili da je samo kralj herc prikazan sa mačem u ruci kao da probada samog sebe kroz glavu? Uz to, ovo je jedini kralj u kartama koji nema brkove. Za to postoji čak nekoliko objašnjenja.

Kralj herc je imao sekiru u ruci

Postoje pretpostavke da je kralj herc prvobitno imao sekiru u ruci, ali kao rezultat loših reprodukcija sekira je nestala i umesto nje se našao mač.

foto: wikipedia / Byron Knoll

Kralj Herc je Šarl Sedmi

Druga teorija tvrdi da kralj herc predstavlja mentalno poremećenog Šarla Sedmog (kralja Francuske). Prema narodnom verovanju, kralj je bio ludi i ubio se zbog straha da će ga neko otrovati probadajući samog sebe kroz glavu.

Ajant i lepa Helena

Neki istoričari tvrde da kralj herc predstavlja Ajanta Velikog, dok kraljica herc predstavlja Helenu trojansku, najlepšu ženu na svetu. Ajant je bio jedan od njenih udvarača, ali kada ga je odbila, on je odlučio da izvrši samoubistvo svojom mačem. Međutim, ta priča ne ide baš tako, po predanjima i literaturi Ajant se ubio zbog sramote kada je ubio stado ovaca u napdu ludila koje je na njega poslala gnevna Atena.

Ajant je u grčkoj mitologiji bio kralj ostrva Salamina i uz Ahila najlepši i najjači grčki vojskovođa koji je opsedao Troju u trojanskom ratu. Štit koji je nosio bio je sačinjen od koža sedam bikova.

foto: giphy
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.