Kako prepoznati da li vam je dete žrtva nasilja na internetu? (FOTO) (GIF)
Foto: profimedia

to se zove CYBERBULLYING

Kako prepoznati da li vam je dete žrtva nasilja na internetu? (FOTO) (GIF)

Roditelji takođe mogu biti odgovorni za ‚‚cyber" nasilje nad detetom, zato bi trebalo dobro da pazite šta se nalazi na vašim profilima i kakve sajtove posećujete
Objavljeno: 14:26h

Obuhvata uznemiravanje, uhođenje, vređanje, nesavestan pristup štetnim sadržajima, širenje nasilnih i uvredljivih komentara, snimanje okrutnih, nasilnih scena, slanje pretećih poruka, kao i kreiranje internet stranica koje sadrže priče, crteže, slike i šale na račun žrtve. Nasilje preko interneta uključuje podsticanje grupne mržnje, napade na privatnost „provaljivanje“ u tuđe adrese elektronske pošte i slanje zlobnih i neugodnih sadržaja drugim osobama. Posledice ovog nasilja mogu biti okrutne i mogu se završiti smrću, otmicama i trgovinom dece.

foto: profimedia

Ne zanemarujte znake da vaše dete ima problem! 1. Ukoliko dete odjednom više vremena provodi na internetu ili ga uopšte više ne koristi, ne koristi ni omiljeni mobitel, tablet i druge uređaje koje je ranije koristilo moguće je da doživljava neka naprijatna iskustva.

2. Ukoliko primetite da otvara nove profile na društvenim mrežama.

foto: giphy

3. Ako vas dete pita kako da blokira drugekorisnika, ili više ne želi da razgovara o sebi i društvenom životu kao ranije. 4. Ako primetite promene raspoloženja kao šro su iznenadna tuga ili depresija, promena raspoloženja nakon korišćenja moibilnog telefona ili računara, problemi sa spavanjem, gubitak apetita, lošije ponašanje ili druženje s decom koja su poznata kao nasilnici, ali i osamljivanje.

foto: Shutterstock

Sa virtuelnim nasiljem se nije lako boriti, a zabrana korišćenja interneta i uređaja može samo da pogorša stvari. Ako odjednom isključite dete sa virtuelnog prostora na kom je ranije provodilo previše vremena, kasnije može postatii lakša meta za manipulacije. Umesto toga, trebalo bi da češće razgovarate sa detetom i da zajedno učite o najnovijim preokretima u tehnologiji.

Ne treba zaboraviti ni to da čak i vaše dete može preuzeti ulogu ‚‚cyber" nasilnika, a da to često može i nesvesno postati kao član šire grupe.

foto: giphy
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.