MALO KO ZNA DA SE OVOLIKO SOLI STAVLJA KADA SE KISELI KUPUS: Srbi od sada 1 GREŠKU više nećete PRAVITI
Kiseli kupus, Foto: Bakina kuhinja

zimnica

MALO KO ZNA DA SE OVOLIKO SOLI STAVLJA KADA SE KISELI KUPUS: Srbi od sada 1 GREŠKU više nećete PRAVITI

U vreme zime, i virusa koji kruže kiseo kupus je pravi izbor u ishrani

Objavljeno:

Sezona pripreme zimnice uveliko traje, a sada je možda pravi trenutak za kupus, koji je u kiselom obliku prava riznica zdravlja. Ukoliko znate kulinarske tajne, do praznične sezone možete očekivati ukusna jela na trpezi, jer je primena kiselog kupusa široka.

Danas ćemo pažnju posvetiti soljenju, u nadi da imate neophodne sudove i odgovarajuće uslove za skladištenje.

U vreme zime, i virusa koji kruže kiseo kupus je pravi izbor u ishrani, jer pun vitamina C, ali i mineralima, od kojih izdvajamo: magnezijum, gvožđe, fosfor, kalcijum, kalijum i natrijum. Takođe, podržava sistem za varenje, i ubrzava metabolizam. Ovde ćemo stati, jer nam je fokus na kuhinji, odnosno soli koju je potrebno dodati za najbolji ukus i trajanje.

1 / 3 Foto: Bakina kuhinja

Ukoliko se odlučite za posudu od 5 litara, potrebno je odmeriti 200 g soli i sipati u toplu vodu, te mešati dok se ne otopi. Na ovaj način dobija se 4 % rastvor soli, a ako je posuda manja, potrebno je napraviti razmeru. U svakom slučaju, tek kada se so otopi, voda se presipa u bure. Postupak se ponavlja sve dok se bure ne napuni.

Prema informacijama sa stranice agroinfonet, u bure od 120 litara sa 60 kg kupusa, staje 65 l rastvora, za šta je potrebno 2.6 kg soli. Stručnjaci ne preporučuju da se ukupna količina soli preruči odjednom u vodu, jer se ne dobija homogena tečnost.

Za kraj, izdvajamo i to da je kupus potrebno držati pod vodom, a možete se poslužiti ukrštenim letvicama.

(Espreso/CityMagazine)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.