ZA OVAJ SIMPTOM MOŽDANOG UDARA MALO KO JE ZNAO: Telu se dešava JEZIVA stvar, A NE RADI SE O UTRNULOSTI
Ilustracija, Foto: Printscreen

paŽnja

ZA OVAJ SIMPTOM MOŽDANOG UDARA MALO KO JE ZNAO: Telu se dešava JEZIVA stvar, A NE RADI SE O UTRNULOSTI

U 85 odsto slučajeva moždani udar je prouzrokovan začepljenjem krvnih sudova ugruškom, a važno je doći u bolnicu čim nastupe simptomi moždanog udara

Objavljeno: 15:11h

Statistika je okrutna i ističe da je moždani udar jedan od vodećih uzroka smrtnosti u svetu, ali i vodeći uzrok nastanka invaliditeta.

Iako se sve više upozorava na stvari koje vas stavljaju u rizičnu grupu i za koje važe mere prevencije, u velikom broju zemalja je moždani udar drugi uzrok smrti.

U 85 odsto slučajeva moždani udar je prouzrokovan začepljenjem krvnih sudova ugruškom, a važno je doći u bolnicu čim nastupe simptomi moždanog udara.

Najčešća vrsta moždanog udara je ishemijski udar, koji nastaje kada ugrušak začepi arteriju koja dovodi krv u mozak.

Druga vrsta je takozvani hemoragijski moždani udar do kog dolazi usled pucanja krvog suda, što pruzrokuje izliv krvi u mozak.

Iako moždani udar najčešće pogađa osobe iznad 65 godina starosti, može da se dogodi i u detinjstvu, zbog toga je važno da se prepoznaju simptomi i faktori rizika.

Poziv na prevenciju

Demencija, Mentalno zdravlje, Mozak
foto: Profimedia

Kada osoba doživi moždani udar, svaka se sekunda računa. Kako moždano tkivo i milioni neurona u tim trenucima propadaju, vreme je najvrednije što imate.

Moždani udar označava naglo nastali neurološki poremećaj prouzrokovan poremećajem moždane cirkulacije zbog čega dolazi do nedovoljnog snabdevanja određenih delova mozga kiseonikom i hranjivim supstancama.

Nedostatak kiseonika prouzrokuje oštećenje i odumiranje nervnih ćelija što ima za posledicu oštećenje mozga i gubitak funkcija koje taj deo mozga kontroliše.

Moždani udar može da bude posledica začepljenja arterije koja snadbevaju mozak krvlju, što se naziva infarkt mozga, koji je i najčešći. Ali, može da nastane zbog pucanja krvnog suda u mozgu kada dolazi do izliva krvi u mozak, odnosno do hemoragijskog moždanog udara.

Pet najčešćih simptoma moždanog udara

Iznenadna utrnulost, slabost ili oduzetost ruke, noge ili lica, posebna zahvaćenost samo jedne strane tela;

Iznenadne smetnje govora: otežano izgovaranje, razumevanje ili gubitak govora;

Iznenadne smetnje vida: zamagljenje ili gubitak vida;

Iznenadne smetnje u hodu, vrtoglavice, gubitak ravnoteže;

Iznenadna jaka glavobolja koja može da bude praćena mučninom i povraćanjem.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.