ORIGINALAN RECEPT ZA INTERNACIONALNA JELA KOJA SRBI OBOŽAVAJU! Ceo život smo ih POGREŠNO pripremali!
Špagete, Foto: Profimedia

ideja za ručak

ORIGINALAN RECEPT ZA INTERNACIONALNA JELA KOJA SRBI OBOŽAVAJU! Ceo život smo ih POGREŠNO pripremali!

Treba znati da je tajni sastojak bolonjeze sosa vreme, u karbonaru se ne dodaje pavlaka, a francuska salata u originalu se priprema sa senfom

Objavljeno:

Postoje jela čiji se recepti prenose sa koleno na koleno, a nekada nismo ni svesni da neka od tih jela odudaraju od originalnih recepata, zbog čega ne možemo uživati svim čulima u njihovom ukusu. Naime, reč je o internacionalnim jelima koja su se odomaćila u našoj kuhinji, ali ih ne pravimo po originalnim receptima.

Pa, tako treba znati da je tajni sastojak bolonjeze sosa vreme, u karbonaru se ne dodaje pavlaka, a francuska salata u originalu se priprema sa senfom.

Bolonjeze sos

Špagete, Testenina
foto: Profimedia

U bolonjeze sos idu standardni sastojci kao što su mlevena junetina, a može i teletina, povrće poput luka, šargarepe, celera kao i vino i pasta od paradajza. Ipak, ono na šta ne obraćamo pažnju jeste vreme pripreme sosa, koji treba dugo da se krčka. Neke italijanske porodice dodaju mleko oko 40 minuta pre kraja pripreme kako bi se smekšala mesna aroma, ili muškatni oraščić koji „smanjuje“ kiselinu paradajza.

Francuska salata

Ovo popularno jelo svoje korene vuče iz Rusije, tako da je Francuzi, ali i mnogi ostali zovu “ruska salata“ i nema veze s Francuskom. S vremenom se njena popularnost se planetarno proširila. Iako se originalni recept dugo čuvao, zna se da su njeni prvobitni sastojci bili kavijar, teleći jezik, komadići jastoga jaja, krastavci, zelena salata. Ono što je najvažnije jeste da se dresing pravio od senfa, vinskog sirćeta i maslinovog ulja.

Karbonara

Karbonara
foto: Printscreen/Youtube/JAMIE OLIVER

Kako bi postigli da testenina bude kremasta, većina amatera u špagete dodaje pavlaku za kuhanje. Originalni italijanski recept ne sadrži taj sastojak. Za originalnu karbonaru najpre propržite kockice slanine dok se ne otopi većina masnoće. Potom odvojite slaninu na poseban tanjir, a u masnoću dodajte sveže kuvane špagete al dente. Promešajte i dodajte nekoliko kapi maslinovog ulja. Ugasite šporet, a u vruć tiganj ulijte dva razmućena jaja s malo parmezana. Promešajte oko minut, pa poslužite vruće s kockicama slanine.

(Espreso/zadovoljna.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.