NEĆETE VEROVATI ZBOG ČEGA VAM DIMLJENO MESO PROPADA: Ovo OBAVEZNO morate da URADITE pre samog PROCESA
Dimljeno meso, Foto: Printscreen/Youtube/ Hrana za dušu

savet

NEĆETE VEROVATI ZBOG ČEGA VAM DIMLJENO MESO PROPADA: Ovo OBAVEZNO morate da URADITE pre samog PROCESA

Ovaj postupak pripreme je veoma važan za dimljenje mesa

Objavljeno: 12:23h

Dimljenje mesa čuva njegove karakteristike i poboljšava kvalitet ukusa, a veoma je dobar način da se sačuva duže vreme.

Dimljeno meso
foto: Printscreen/Youtube/ Hrana za dušu

Obično se meso prvo usoli, nakon toga se suši i tek tada se dimi, zakačeno na kukama ili umotano u gazu. Meso se seče na komade širine 3 cm, dobro se usoli, dodaju mu se začini po ukusu i suši se dva dana.

Ako želite da dimite veliki komad mesa, utrljajte smesu od soli i začina na njega i u tu smesu dodajte prstohvat šećera. Pripremljeno na ovaj način, meso se suši oko 6 dana u torbici od gaze, a nakon toga se stavlja u odgovarajuću posudu, preko mesa se stavlja komad drveta i pritiska se nekim težim predmetom.

1 / 3 Foto: Printscreen/Youtube/ Hrana za dušu

Procedura se odvija uz pomoć toplog dima. Pre dimljenja, meso treba da se dobro pripremi, jer sam dim ne može garantovano da ga potpuno sačuva i da ono bude bezbedno duže vreme. Ovaj postupak pripreme je veoma važan za dimljenje mesa.

Dodaje se rastvor soli i vode - na litar vode idu 2 kašike soli. Nakon 48 sati meso se vadi iz rastvora i tada se dimi.

Svinjokolj
foto: Printscreen/Facebook/Medju nama

Kako bi meso bilo dobro dimljeno, najbolje je da to radite uz pomoć plamena i napolju. Kada se vatra pretvori u žar, koristi se dim koji se pojavljuje. Iznad žara se kači meso na kuku, a ako je nasečeno - u torbicama od gaze.

Kako bi imali više gustog dima i samim tim da dimljenje bude kvalitetnije, drva mogu da se potope na 2 minuta u vodu, pre nego što ih stavite na vatru.

Kod dimljenja je moguće da se na meso zalepe komadići pepela. Kako biste to izbegli, svaki komad mesa umotajte navlaženim papirom.

Meso
foto: Printscreen/Youtube/VRATA ZDRAVLJA

Svinjsko meso se dimi oko 5 sati. Najbolji način je da meso dimite oko 40 minuta, nakon toga da ga ostavite da odmori 5 minuta i da ponovite proceduru dimljenja od 40 minuta.

Meso možete da dimite i u rerni, ali treba da je uključite na 60 stepeni i da dimite meso koje ste stavili na rešetku, kako bi bilo jednako dimljeno sa svih strana. Najbolje je da ostavite meso da se dimi u rerni ne manje od 9 sati. Ako meso prethodno skuvate, dimljenje će biti mnogo kraće i brže.

(Espreso/Bonaepeti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.