EVO KAKO DA PRIPREMITE PSA ZA JESEN! Ukoliko ne uradite ovo sve na vreme, mogu da se dese GADNE STVARI
Pas Zorica, Foto: Profimedia

OPREZ

EVO KAKO DA PRIPREMITE PSA ZA JESEN! Ukoliko ne uradite ovo sve na vreme, mogu da se dese GADNE STVARI

Kako bi vaš ljubimac uživao u jesenjim danima, bitno je urediti dvorište u kom boravi. Obavezno povedite računa da je ograda cela, kako pas ne bi imao gde da se provuče i pobegne. Održavajte mu dlaku, hranite dobro i ne zaboravite na vodu

Objavljeno:

Ljudi koji imaju pse prema njima se ophode kao prema članu porodice, bilo da ih drže u stanu kao kućne ljubimce ili ih drže u dvorištu kao čuvare. Nega ovih životinja, veoma je važna preko cele godine, ali u smenjivanju dva godišnja doba, vrlo je bitno da pripremite svog psa za predstojeće hladnije vreme.

Dlaka

Jesen je godišnje doba kada se psi više linjaju i kada im u manjem ili većem broju otpada dlaka. Kako biste svom ljubimcu sačuvali sjaj dlake veoma je važno da je redovno održavate.

"Psi koji žive u dvorištu, isto kao i psi u gradu iziskuju negu. Ipak seoski psi zahtevaju malo više pažnje, posebno pred hladnije vreme. Dovoljno je da one sa kratkom dlakom četkate jedanput nedeljno, a pse sa dugom dlakom trebalo bi češljati svaki dan. Preporuka vlasnicima je da četkanje ponove i nekoliko puta dnevno u periodu linjanja, a to se posebno odnosi na pse koji žive u dvorištu", kaže Milica Vujičić, grumerka odnosno frizer za pse iz Novog Sada.

Psi
foto: Profimedia

Šišanje i nega pasa draži od kancelarijskog posla

Do opadanja dlake dolazi najčešće s proleća i s jeseni kad životinja živi napolju. Kako bi psu i vama bilo prijatno postavite ga na neki sto i počnite sa četkanjem.

"Ukoliko pas ima kratku dlaku, poželjno je da se koristi gruba četka s kojom ćete ga četkati pažljivo i po celom telu u pravcu rasta dlake odnosno od glave prema repu i od leđa prema stomaku, s tim da ne zaboravite na šapice. Održavanje duže dlake zahteva složeniju opremu, poput češlja za raščešljavanje, metalnu četku, metalni češalj, običnu četku, a ukoliko je dlaka jako zamršena preporuka je da koristite i kremu za raščešljavanje."

Najpre uklanjanje prljavštine, pa onda fino češljanje

Prema njenim rečima, prvo se četkanjem uklanja sva prljavština sa psa. Zatim se moraju rukama razmrsiti čvorovi, a ukoliko je jako zamršena, namaže se bilo koji proizvodom za raščešljavanje. Nakon što nanesete ovaj preparat, iščetkajte ga 'češagijom', jer ćete na taj način ukloniti otpalu dlaku i na kraju završite sa finim češljem.

"Ovo je vrlo bitno, jer seoski psi koji žive napolju s jeseni dobijaju vrlo gustu i kvalitetnu dlaku koja će im odlično poslužiti pred nastupajuću zimu. Takođe na ovaj način se uklanja i mrtva dlaka koja može ponekad da bude opasna po zdravlje kože ljubimca", objašnjava sagovornika.

Psi
foto: Profimedia

Dvorište i kućica

Kako bi vaš pas uživao u jesenjim danima, bitno je urediti dvorište u kom boravi. Obavezno povedite računa da ograda nema rupa i prolaza, kako pas ne bi imao gde da se provuče i pobegne. Ukoliko je ona na nekim mestima oštećena, najbolje bi bilo da je zavarite, ukoliko je metalna ili da zamenite daske, ako je reč o drvenoj.

Najbitnije od svega jeste sagraditi mu kućicu i naravno psa ne držati na lancu, već ga pustiti da se slobodno kreće, a ukoliko padne kiša on će sam naći put do svog doma.

Psi
foto: EPA/ Igor Kovalenko

Kada hobi sa životinjama postaje zadovoljstvo?

Ako pas živi napolju, jesen je najidealnije vreme da mu obezbedite krov nad glavom, a ukoliko ima kućicu, proverite da nije može propala. Kućica za psa bi morala da da bude udobna i komforna, kako bi vaš ljubimac imao dovoljno prostora kad legne u nju. Najbolje su se pokazale drvene kućice koje su izdignute od tla. Idealno bi bilo da zidove kućice izolujete, tako što ćete ih napraviti od dasaka, a između njih u sredinu staviti stiropor.

Tako će dom vašeg psa biti topao. Dno bi trebalo tapacirati kako bi se u njoj sakupljalo manje prljavštine. U principu sve kućice za pre grade se po istom principu, a najbolje su one rasklopive, koje mogu da se rasklapaju, kako bi se lakše očistile.

Kada je reč o građi, najbolje bi bilo da mu nabavite kućicu od drveta koje sadrži smolu, a reč je o boru, kedaru i jeli. Mirisi ovog drveća odbijaju parazite. Savet je i da se kućice ne postavljaju u pravcu severa ili na suncu, već je idealno mesto za njih zavetrina gde će biti zaštićeni od promaje.

Tedi, Pas, Espreso ljubimac
foto: Privatna arhiva

Ishrana

Veliki broj vlasnika zna za onu izreku koja glasi - "U jesenjem i zimskom periodu, psima treba više hrane". Ovo je delimično tačno, jer izreka važi za seoske i pse koji žive u dvorištu.

Za pse koji žive u boksovima, dvorištu, čuvaju imanje ili idu u lov, potrebna je pojačana hrana, jer im se dešavaju metaboličke promene. Ove promene se usklađuju upravo ishranom. U jesen bi polako trebalo povećavati energetske potrebe organizma, kako bi psi održali stalnu telesnu temperaturu i u zimskim uslovima.

Psi, Pas, Kuče, Kuca
foto: Printscreen/Instagram

Briga o psu tokom zime

Hrana u jesenjem odnosno zimskom periodu trebalo bi da sadrži visok procenat proteina (preko 30 odsto, prvenstveno životinjskog porekla), kao i visok procenat masti sa udelom oko 20 odsto. Tokom jesenjih i zimskih meseci može da dođe do dehidracije, pa se voda mora menjati često, jer je aktivnim psima srednje kategorije potrebno minimum oko 360 do 720 mililitara vode dnevno.

(Espreso / Agroklub)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.