UŽIČKI RECEPT ZA KOMPLET LEPINJU, AKO NISTE PROBALI VREME JE! Ne tvrde džabe da je "ZA SVE"
Ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube/ Luftika

prste da poližeš

UŽIČKI RECEPT ZA KOMPLET LEPINJU, AKO NISTE PROBALI VREME JE! Ne tvrde džabe da je "ZA SVE"

Što se tiče prikladnog tajminga za konzumiranje ovog specijaliteta prikladno je vreme tokom čitavog dana i noći

Objavljeno:

Reč je o specijalitetu iz Užica, koji će Vam prirediti veoma pozitivan „udar” na čulo ukusa i mirisa ali se mora računati i na kalorijsku vrednost ovog užitka. Radi se o svima već dobro poznatoj užičkoj komplet lepinji, poznatoj i kao lepinja „sa sve”.

Iako izgled može da zavara, jer ne izgleda tako „snažno”, da bi ste konzumirali lepinju „sa sve” potrebno je iskustvo. Kada dođete u Užice i pitate bilo kog prolaznika gde možete da uživate u ovoj čaroliji, znaće sve da Vam objasni. Isto tako posetu Užicu ćete dugo pamtiti jer će Vas domaćin sigurno odvesti na „kompletaju”.

Za pripremu jedne komplet lepinje potrebno je:

– Peć na drva (ali za kućnu varijanu možete koristiti i svoju rernu), – 1 lepinja – 1 jaje – 1 kašika starog užičkog kajmaka – 2-4 kašike pretopa (saft od jagnjećeg ili prase pečenja, a možete ga kupiti u svakoj pečenjari)

Odsecite gornju trećinu lepinje. Donji deo premažite kajmakom. Umutite jaje i premažite preko kajmaka. Najbolјe je kada jaja i kajmak izmešate u lepinji. Stavite u zagrejanu pećnicu i pecite oko 10 minuta. Kada lepinju izvadite , prelijte je zagrejanim pretopom.

1 / 5 Foto: Printscreen/Youtube/BgGuru Kitchen

Priprema lepinje

Sastojci za testo:

500 gr brašna, 250ml mlake vode, 3 kašike ulјa, 1 kašičica soli, 1/2 kašičice šećera, 1 kvasac

Za testo zamesiti brašno i so. U mlaku vodu pomešati kvasac i šećer i pustiti da nadođe. U brašno dodati ulјe i nadošli kvasac. Ostaviti u toplom da nadođe. Podeliti testo na 4 dela i od svakog napraviti lepinje. Peći na podmazanom plehu na 250°C pa smanjiti na 200°C oko 20 minuta. Pečene lepinje prekriti krpom da omekšaju.

Kako se pravilno konzumira

Jesti isklјučivo golim rukama, bez escajga! Lagano kidati komadiće poklopca i nežnim pokretima natapati u pretop i zapečeno jaje i kajmak. Kada ste završili sa poklopcem, isti postupak primeniti na lepinju.

Znak da ste pravilno jeli komplet lepinju jesu zamazane ruke i brada. Nikako je zagrizati kao hamburger ili plјeskavicu (skloplјen poklopac i lepinja).

Ne dodavati pršutu, ćevape, niti bilo šta drugo u užičku komplet lepinju!

Što se tiče prikladnog tajminga za konzumiranje ovog specijaliteta prikladno je vreme tokom čitavog dana i noći. Verujte, najslađa je oko dva sata po ponoći, posle dobre žurke, koncerta ili kakvog sličnog događaja! Ako ne verujete, prođite pored kakve užičke pekare u to vreme…

(Espreso/Turizam Užica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.