OVAKO TURCI SPREMAJU GULAŠ: Ukusniji je od NAŠEG zbog SOSA, srpske domaćice će ODLEPITI za RECEPTOM
Foto: Printscreen/Youtube/ Mi Kuvamo Srcem Wir kochen mit Herz

NEOBIČNO

OVAKO TURCI SPREMAJU GULAŠ: Ukusniji je od NAŠEG zbog SOSA, srpske domaćice će ODLEPITI za RECEPTOM

Hungar begendi se najčešće priprema od jagnjećeg buta – možete ga napraviti i nekoliko dana unapred, staviti u frižideri/ili zamrzivač i samo zagrejati i poslužiti kada vam to odgovara

Objavljeno: 23:29h

Jagnjeći gulaš koji još nazivaju i sultanov užitak, služi se u 2 sosa.

Niko ne zna kako i kada je ovo jelo tačno nastalo, ali veruje se da potiče iz vremena Osmanskog carstva. Ime je dobilo jer je gulaš bio toliko dobar da su u njemu uživali i sultani. Hungar begendi se najčešće priprema od jagnjećeg buta – možete ga napraviti i nekoliko dana unapred, staviti u frižideri/ili zamrzivač i samo zagrejati i poslužiti kada vam to odgovara.

1 / 4 Foto: Printscreen/Youtube/ Mi Kuvamo Srcem Wir kochen mit Herz

Sastojci za turski gulaš:

700 g jagnjetine iseckane na kocke400 g iseckanog paradajza na kockice 250 ml mesnog bujona 1 manja paprika 1 luk 2-3 češnja belog luka

1 kašika koncentrata paradajza 1 kašičica mlevenog timijana 1 kašičica sušenog origana so i biber po želji ulje za dinstanje

Sastojci za umak od patlidžana:

1,5 kg patlidžana 300 ml mleka 45 g narendanog tvrdog sira 3 kašike putera

Gulaš
foto: Printscreen/Youtube/ Mi Kuvamo Srcem Wir kochen mit Herz

3 kašike brašna so i biberpo želji

Priprema turskog gulaša:

Komadiće jagnjetine začinite sa solju i biberom. Luk naseckajte na manje komade, kao i papriku. iseckajte na sitno i beli luk.

U velikom loncu s poklopcem zagrejte malo ulja, pa na njemu prodinstajte luk dok ne omekša. Dodajte komadiće jagnjetine i propržite ih dok ne dobiju zlatno-smeđu boju sa svih strana.

Dodajte iseckanu papriku i beli luk, pa kratko prodinstajte.

Dodajte koncentrat paradajza, dobro promešajte i prodinstajte sve zajedno oko jedan minut.

Gulaš
foto: Printscreen/Youtube/ Mi Kuvamo Srcem Wir kochen mit Herz

Dodajte sveže iseckan paradajz, tamijan i origano. Promešajte i kuvajte oko jedan minut, pa sve zajedno polijte s mesnim bujonom.

Kada tekućina uvri, smanjite temperaturu na lagano, poklopite lonac i pustite da se gulaš kuva oko sat vremena, odnosno dok meso ne omekša.

Za to vreme pripremite patlidžan za sos. Ako na raspolaganju imate roštilj, patlidžane s korom stavite na gril i dobro prepecite sa svih strana.

Ako nemate na raspolaganju roštilj, probušite koru patlidžana nožem i stavite da se peče u prethodno zagrejanu rernu na 220 stepeni oko četrdesetak minuta dok ne omekša.

Ohladite patlidžan do kraja, isecite ga na pola i izvadite mekanu unutrašnjost. Viljuškom ga pretvorite u pire.

Gulaš
foto: Printscreen/Youtube/ Mi Kuvamo Srcem Wir kochen mit Herz

Napravite bešamel sos: rastopite puter na umerenoj temperaturi i dodajte brašno. Mešajte sve zajedno par minuta, a potom počnite postepeno ulivati zagrrejano mleko. Mešajte smesu na vatri nekoliko minuta dok se ne rešite svih eventualnih grudvica, a sos ne počne da se zgrušnjava.

Uklonite bešamel s vatre i umešajte narendani sir. Kad se sir rastopi, sve lagano posolite i pobiberite na kraju dodajte pire od pečenog patlidžana.

Jagnjeći gulaš poslužite na sosu od patlidžana.

(Espreso / Najžena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.