OVO JE ISTINA O POREKLU BRANISLAVA TIODOROVIĆA! Garantujemo da niste znali
Foto: Prinstcreen

otkrivamo

OVO JE ISTINA O POREKLU BRANISLAVA TIODOROVIĆA! Garantujemo da niste znali

Čukundeda kapetan Petar Tiodorović je učestvovao u oslobođenju Zete. Otac Drago Tiodorović je bio pripadnik Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije i kasnije oficiri Jugoslovenske narodne armije

Objavljeno:

Branislav Tiodorović (Vranje, 17. avgust 1948) penzionisani je srpski epidemiolog, bivši direktor Instituta za javno zdravlje u Nišu i član Kriznog štaba Vlade Republike Srbije tokom pandemije kovida 19.

Tiodorovići vode poreklo od bratstva Radetića koje se početkom 19. veka doselilo u Zabjelo i druga podgorička sela iz srpskog plemena Pipera, a prepoznaju se među ostalima po tome što slave Aranđelovdan.

Čukundeda kapetan Petar Tiodorović je učestvovao u oslobođenju Zete. Otac Drago Tiodorović je bio pripadnik Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije i kasnije oficiri Jugoslovenske narodne armije.

Brat od tetke Branislava Tiodorovića je glumac Lazar Ristovski.

Rođen je 17. avgusta 1949. godine u Vranju, gde je njegov otac bio na službi kao oficir. Završio je Osnovnu školu "Zmaj Jova Jovanović" u Vranju, a zbog očevog premeštaja je nastavio školovanje u Nišu, gde je pohađao Prvu nišku gimnaziju "Stevan Sremac".

1 / 3 Foto: Printscreen/EuroNews

Diplomirao je na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Nišu 1976. godine. Kao student je bio predsednik Saveza studenata Univerziteta u Nišu i potpredsednik Saveza studenata Jugoslavije. Kao student je bio angažovan na suzbijanju epidemije velikih boginja u Jugoslaviji 1972. godine.

Stažirao je na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu. Tu je pri Sanitetskoj oficirskoj školi odslužio deo vojnog roka, a drugi deo u bolnicama u Nišu.

Na Pasterovom institutu u Parizu je boravio tokom pripreme doktorata, od 1986. do 1989. godine, kao jugoslovenski i francuski stipendista.

Obavljao je dužnost direktora Kliničkog centra Niš Instituta za javno zdravlje u Nišu.

Tiodorović je imenovan za člana Kriznog štaba Vlade Republike Srbije za vreme pandemije kovida 19 u Srbiji.

Na Dan primirja u Prvom svetskom ratu 11. novembra 2020. godine, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je Tiodorovića odlikovao Ordenom Karađorđeve zvezde drugog stepena, zbog zasluga u borbi protiv pandemije.

Na studijama se oženio koleginicom Jelicom iz Šapca, koja je lekar dermatovenerologije. Njihova kćerka Danica (1978) je dermatolog i profesor Medicinskog fakulteta Univerziteta u Nišu, a sin Nikola (1973) je ekonomista.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.